Kripto Para İşleminin En Çok Yapıldığı Ülkeler
Yazı Boyutu:
Kripto paralar şüphesiz dijital platformlar üzerine inşa edilen yeni dünyanın en önemli araçları arasında yer alıyor. Peki, kripto paralar 2021 yılında en çok hangi ülkelerde kullanıldı?
Tüm dünyada merkeziyetçi sistemlere giderek azalan güven ile yıllar içerisinde yükselişini sürdüren kripto paraların global piyasa değeri Coinmarketcap.com’un verilerine göre Kasım 2021 itibarıyla 3 trilyon doları aşmış durumda. İlk dönemlerindeki oynaklığa rağmen sürekli artan talep ile piyasa en nihayetinde bir stabilite kazanmış durumda. 2021 itibariyle, dünya çapında 300 milyondan fazla kripto kullanıcısı ile küresel kripto sahiplik oranlarının ortalama %3,9 olduğu tahmin ediliyor. Piyasada gündem sürekli değişse de ekosistemin en güçlü ve yaygın aktörü hala açık ara Bitcoin. Kasım 2021 verilerine göre piyasa değeri 1,2 trilyon dolar civarında.
Bitcoin’in rekor üstüne rekor kırarak yatırımcısının yüzünü güldürdüğü 2021’de pazar onlarca yeni coin ile tanıştı. Bazı coin’ler üzdü, bazıları ise sürpriz bir şekilde bazı yatırımcılar zengin etti. Aman şu bir gerçek ki bu iş artık teknoloji ya da finansın gündeminin ötesine taşarak beyaz yakalısından sokaktaki vatandaşa herkesin gündemi oldu.
Kripto para pazarının önlenemez yükselişi karşısında bazı ülkeler bu alanda yaratılan değerden kendi ekonomileri için nasıl faydalanabileceklerinin yollarını ararken, kimi ülkeler yasakçı politikalarına devam ederek geleceğin para birimini görmezden gelmeye devam ettiler. Yılın belki de en flaş haberi El Salvador’un, dünyada kripto para birimi Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden ilk ülke olması idi. Yükselişi ayrı düşüşü ayrı gündem olan kripto para pazarı 2021’de birçok ülke tarafından getirilen yasal düzenlemelerle de çok konuşuldu. Ama işin garibi kripto para kullanımı 2021’de en çok da yasakların öne çıktığı ülkelerde artış gösterdi. Peki kripto paralar bu yıl en çok hangi ülkelerde kullanıldı? Gelin birlikte bakalım.
Japonya
Japonya’nın kripto piyasası 2021 boyunca katlanarak büyüdü ve bir sene öncesine göre yapılan işlem hacmi neredeyse altı kat arttı. Şu anda ülkenin kripto para piyasasında işlem yapan kullanıcı sayısı 6,29 milyon civarında. Bu aslına bakarsanız hiç de azımsanmayacak bir rakam. Bununla birlikte piyasaya getirilen yasal zorunluluklar ve ülkenin ulusal para biriminin istikrarı, kripto para pazarının büyümesini yavaşlatan faktörler olarak başı çekiyor. Gelecek ne gösterir bilinmez ama Japon hükümeti şu an için kripto para endüstrisini kontrol altında tutmaya hevesli görünüyor.
Nijerya
Nijerya hükümeti ve kripto paraların yıldızı bir türlü barışmasa da ülkenin ekonomik koşulları halkın bu alana yönelmesinde bir numaralı etken. Ülkede Şubat 2021’de kara para aklama ve terör gerekçesiyle kripto para kullanımı yasaklandı. Yasak yanında, yüksek enflasyon rakamları ve nüfusun hükümetinin baskıcı tavrını genel olarak protesto etmesi, kripto pazarındaki sürekli büyümeye katkıda bulunuyor. Bu nedenlerle Nijerya kripto para piyasası, dünyanın en hızlı büyüyen piyasalarından biri haline geldi. Nijerya’da internette “Bitcoin” ve “Kripto” aramalarının çok yaygın olduğunu, hatta bu alanda ülkenin dünyada ilk sıralarda olduğunu belirtelim.
ABD
ABD’nin kripto para piyasası şu anda dünyanın en büyüklerinden biri. Ülke sınırları içinde kripto para satın almak, satmak ve harcamak serbest. Dolayısıyla ülkede pazarın her yıl büyümesi sürpriz değil. Pew Research’ın güncel bir araştırması, Amerikalıların %16’sının kripto paralara yatırım yaptıklarını, kullandıklarını veya ticaret yaptıklarını ortaya koyuyor. Kripto para platformu Gemini’nin 2021 raporuna göre ise bu oran yaklaşık yüzde 14. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, 30-50 arası milyon ABD vatandaşının bir şekilde kripto para ile işi olduğunu belirtelim. Ancak bu sayının önümüzdeki on yıl içinde artacağı ya da azalacağı yönünde somut bir öngörü yok. Gemini araştırmasının bir başka ilginç tespiti daha var. Buna göre ankete katılanların yüzde 63’ünün herhangi bir kripto para yatırımı olmasa da, bu ekosistemle ilgili daha fazla şey öğrenmek istediklerini ve yakın zamanda satın alma yapmayı planladıklarını görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde WhatsApp’ın, ABD’de mesajlaşma sisteminin kripto para gönderimi ve alımı için kullanımına yönelik olarak “sınırlı sayıda” kişi ile bir pilot program başlattığını not olarak düşeyim.
{773900}
Peru
Peru’da resmi olmayan kaynaklara göre nüfusun %3,7’sinin kripto para hesapları var. Bu da yaklaşık 1,2 milyon kişiye tekabül ediyor. Dahası, ülke 2020 yılının Haziran ve Temmuz ayları arasında kripto cüzdan kullanımında %18,3’lük bir artış gördü. Ancak Peru hükümeti kripto para piyasasını rahat bırakacak gibi görünmüyor. Hükümet yetkileri, uygun yasa ve düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için kripto para birimlerine yönelik soruşturmaların yürütüldüğünü duyurdu. Bu durum ülkedeki pazarın geleceği için sorun teşkil edecek gibi görünüyor. Bununla birlikte Peru kendi dijital para birimi çıkarma yolunda çalışmalara başlayan ülkeler arasında yer alıyor.
Ukrayna
Ukrayna da kripto para pazarının hızla büyüdüğü ülkelerden bir diğeri. Şu anda, ülkede 5,5 milyondan fazla insanın kripto para hesapları var. Bu, toplam nüfusun %12,7’si gibi yüksek bir oran ve dünya çapındaki en yüksek sahiplik oranlarından biri. Ukrayna Meclisi bu yılın Eylül ayında, Bitcoin’i yasal zemine oturtan kanunu kabul etti. El Salvador’dan farklı olarak ülkede kripto paralar resmi ödeme aracı değil finansal varlıklar olarak tanımlandı. Ayrıca Ukrayna’nın tamamen dijitalleştirilmiş bir ekonomiye geçmeye hazırlandığı ve Bitcoin’i yasal ihale olarak gördüğüne dair bolca söylenti de var. Her ne kadar ülke içinde kripto kullanarak mal veya hizmet ödemeleri yapmak henüz yasal olmasa da Ukrayna hükümeti atmayı planladığı adımlarla kripto pazarını benimsiyor gibi görünüyor.
El Salvador
El Salvador bu listedeki en özel yere sahip şüphesiz. Ülke resmi para birimi olarak kabul ettiği Bitcoin’e milyonlarca dolar yatırım yaptı. Hazinesinde 700 Bitcoin olan El Salvador’u şu ana dek 16 milyon dolar kâr ettiği iddia ediliyor. Dahası El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele geçtiğimiz günlerde gelir, mülk ve sermaye kazancı vergilerinden muaf olacak bir Bitcoin şehri inşa edeceklerini açıkladı. Bununla birlikte Bukele Bitcoin konusundaki kararların yoğun olarak ülke dışında çalışan El Salvadorlular’ın ülkelerdeki eş, dostlarına yüksek işlem ücretleri para göndermekten kurtarmak için alındığını duyurmuştu. Ayrıca El Salvadorluların neredeyse dörtte üçünün bir banka hesabı olmadığı göz önüne alındığında, kripto para kullanarak işlem yapmanın işlerini fazlasıyla kolaylaştırdığını söyleyebiliriz.
Hindistan
Hindistan’ın kripto paralar ile ilişkisi, 2018’de kabul edilen ve 2020’de kaldırılan yasak nedeniyle son dönemlerde darbe almış olsa da ülkedeki kripto pazarı, dünyanın en büyüklerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Güncel rakamlara göre Hindistan kripto para piyasasının tahmini değeri 5,39 milyar dolar ve kripto para kullanıcılarının sayısı 15 milyon ile 20 milyon arasında. Bununla birlikte, Hindistan hükümeti bugünlerde ülke genelinde kripto para biriminin varlığını yeniden gözden geçiriyor ve bunun Hindistan’ın ulusal para birimi rupi için bir tehdit olduğuna inanıyor. Ülke basınına yansıyan haberlere göre Ocak 2021’de ilk taslağı sunulan kripto para yasağı tasarısının kabul edilme ihtimali günden güne artıyor.
Vietnam
Vietnam’da kripto para kullanımı yasal olmasa da, ülke küresel piyasalarda ikinci en yüksek kripto para birimi kullanım oranına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Vietnam’da kripto para kullanımı veya ticareti için önemli para cezaları ve hapis cezaları uygulanıyor. Bu cezalara rağmen Vietnam halkının %6,1’inin kripto para yatırımları var. Ülke çapında kripto para platformlarının trafiği de inanılmaz yüksek, öyle ki bu alanda erişim açısından Vietnam dünyada ilk beşte yer alıyor. Vietnamlıların yaklaşık yüzde 60’ı kripto para ile ilgileniyor ve bu talep kripto pazarının büyümeye devam edeceğini işaret ediyor.
Çin
Çin kripto para konusunda 2017’den beri sürekli yasaklarla gündeme gelen bir ülke. Şu anda kripto paralar ülkede tamamen yasak olsa da Çin halkı bu konuda hükümet ile aynı bakış açısına sahip değil. Çin hükümeti ekonomiyi kontrol altında tutmak için kripto paraları tamamen sınırların dışına çıkarmak istese de ülke insanının bu alana yatırımı sürüyor. Öte yandan Pekin hükümetinin kripto para piyasalarına yönelik artan baskıları, nedeniyle Çinli madenciler operasyonlarını başka ülkelere taşıyorlar. Bu da küresel madencilik pazarında dengelerin değişeceği anlamına geliyor.
Birleşik Krallık
Yükselişte olan pazarlardan birine sahip olan Birleşik Krallık’ta yaklaşık 1 milyon insanın kripto para varlıkları olduğu iddia ediliyor. Bu sahiplik oranı son üç yılda altı kat arttı ve bu da ülkede giderek daha fazla kişinin kripto dünyasıyla ilgilendiğini gösteriyor. Kripto paraların Birleşik Krallık sınırları içerisinde tamamen yasal olduğu göz önüne alındığında, pazar için işlerin yolunda olması aslında hiç şaşırtıcı değil. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı’nın, Bitcoin gibi kripto varlıklarının yakında daha geniş finans sistemi için risk teşkil edebileceği uyarısında bulunması hükümetin gelecekte bazı yasal düzenlemelere gidebileceği ihtimalini de güçlendiriyor.