Format Sonrası Yüklenmesi Gereken Programlar
Yazı Boyutu:
Yeni bir bilgisayar aldığınızda veya servise gönderdiğinizde, bilgisayarınıza format sonrası yüklemeniz gereken programları öğrenin.
Yeni bir bilgisayar aldığınızda veya mevcut bilgisayarınızı servise gönderdiğinizde bilgisayarınız formatlanmış bir şekilde gelir. Fabrikadan yeni çıkmış durumdaki bu bilgisayarı daha verimli kullanabilmek için yüklemeniz gereken bazı programlar ve kontrol etmeniz gereken bazı güncellemeler var. Formatlı haldeki bilgisayarınızla ilk yapmanız gerekenleri sizin için ele aldık.
Sürücü Güncellemeleri
Bilgisayarınızdaki bluetooth, Wi-Fi gibi standart gelen donanımları çalıştıran sürücü yazılımları bulunuyor. Bu sürücü yazılımları son güncellemeler yüklenmediği zaman bilgisayarınızın donanımlarını hatalı veya eksik performansta kullanmanıza sebep oluyor. Sürücüleri otomatik güncellemek için 3. parti yazılımlar mevcut ancak bu yazılımlar bilgisayarınıza zarar verebiliyor. Formatlı haldeki bilgisayarınızın Aygıt Yöneticisi penceresine girerek sürücüleri manuel olarak güncelleyebilirsiniz. Güncel olmayan sürücüler Aygıt Yöneticisi ekranında sarı renkli soru işareti simgesiyle hali hazırda belirtilmiş olacak.
İnternet Tarayıcıları
Windows işletim sisteminde hazır olarak gelen Microsoft Edge tarayıcısını kullanmak istemiyorsanız size en uygun tarayıcıyı indirmek yararlı olacaktır. Telefon veya tablet gibi diğer akıllı cihazlarınızda kullandığınız tarayıcının masaüstü versiyonunu indirip cihazlar arasındaki optimizasyonu aktif hale getirmek size bazı kolaylıklar sağlayabileceği gibi çalışma veriminizi de arttırabilir.
Antivirüs Programları
İnternet ve teknoloji her ne kadar insanlık yararına geliştirilmeye çalışılsa da kötü niyetli kişilerin de odağında. Bu kişilerin bilgilerinize erişmek veya sizi dolandırmak için ürettiği zararlı yazılımlardan korunmanın en etkili ve basit yöntemlerinden biri şüphesiz antivirüs programları. Windows işletim sistemi içerisinde hazır halde gelen Windows Defender’ı kullanabilir veya Kaspersky, Avast ve McAfee gibi 3. parti yazılımları edinebilirsiniz.
{142237}
Ofis Programları
Bilgisayarınızla belge, tablo veya sunum hazırlıyorsanız her ne kadar Google gibi firmaların tarayıcı tabanlı hizmetleri olsa da halen yeterli profesyonelliğe sahip olmadıklarından ofis programları kullanmanızda fayda var. Bunun için en çok tercih edilen Microsoft Office programlarını belirli bir ücret karşılığında kullanabilirsiniz. Ancak bunun için ücret ödemek istemiyorsanız LibreOffice gibi ücretsiz seçenekler de mevcut.
Dosya Arşivleme Programları
İnternetten indirdiğimiz pek çok dosya veri tasarrufu sağlamak adına sıkıştırılmış formatlarda bize ulaşır veya yüksek veri alanı kullanan dosyaları saklamak veya transfer etmek için sıkıştırılmış formatlar kullanmamız gerekebilir. WinRAR veya 7-zip gibi programlar dosyaları arşivleme veya arşivlenmiş dosyaları arşivden çıkarma konusunda bize yardımcı olabilir.
Bakım Programları
Bilgisayarınızın depolama alanını işgal eden gereksiz dosyalar,bilgiler ve çerezleri rutin aralıklarla temizlemek bilgisayarınızın performansını yüksek tutmak için faydalı olabilir. Bunun için CCleaner gibi yazılımları tercih edebilirsiniz.
{50584}