2024 Mobil Dünya Kongresi’nde Anlatılan En Yeni Teknolojiler
Yazı Boyutu:
Teknoloji dünyasının nabzını tutan ve mobil iletişimdeki en son yenilikleri sergileyen Mobil Dünya Kongresi 2024’te anlatılan en yeni teknolojileri keşfedin.
Dünyanın en büyük mobil iletişim etkinliği olan ve her yıl düzenlenen Mobil Dünya Kongresi, mobil teknoloji endüstrisinin önde gelen şirketlerini, uzmanları ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiriyor. Geleceğe dair teknolojik gelişmelerin izlenebildiği ufuk açıcı kongrede trendler tartışılırken sektördeki son gelişmeler de paylaşılıyor.
“Bağlantının Gücü” temasıyla düzenlenen Mobile World Congress, dünyanın en prestijli mobil etkinliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Her yıl şubat ayında ve Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi mobil iletişim, yapay zekâ, nesnelerin interneti, 5G ve diğer ileri teknoloji alanlarındaki en son yenilikleri keşfetmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir buluşma noktası olarak konumlanıyor. Dünyanın dört yanından gelen liderlerin ve yenilikçilerin bir araya gelerek, geleceğin mobil iletişimini şekillendiren fikirleri ve ürünleri tartıştığı bir platform sunuyor.
Bu yıl 26-29 Şubat tarihleri arasında Fira Barcelona Gran Via Fuar Alanı’nda gerçekleşen kongreden öne çıkan notları sizin için derledik.
Büyümeye Odaklanmak
Gelecek dönem hem kullanıcı hem de teknoloji devleri tarafından 5G’nin hayatımıza girişi önem kazanıyor. Gelişmesi beklenen teknolojilerin ve altyapıların ışığında yatırımcılar rotalarını teknolojiye doğru çevirmeye başlıyor. Open Gateway (açık ağ geçidi) farklı sektörlerin birlikte çalışması için sonsuz olasılıkları ortaya koyuyor. Yapay zekânın büyümesi ise ağlar ve bulut hizmetleri üzerinde daha fazla baskı yaratıyor, dolayısıyla inovasyona olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla olacak. 2025 ile 2030 yılları arasında operatörlerin ağlarını güçlendirmek için milyarlarca dolar harcaması bekleniyor.
Mobil Cihazlarda Yeni Yaklaşımlar
Her gün, günlük yaşamımızı planlamaktan eğlenceli vakit geçirmeye, iletişimden dijital teknolojilere ihtiyaçlarımızı karşılayan mobil cihazlar da gelişen teknolojiden ve trendlerden etkilenmeye devam ediyor. Vodafone’un raporuna göre Avrupalı tüketicilerin büyük çoğunluğu yeni cihaz almak yerine ikinci el akıllı telefon satın almaya yöneliyor. Vodafone ortaklığıyla gerçekleştirilen Recommerce Barometer’ın 6. baskısında bahsedildiği üzere yenilenmiş olarak yeniden satışı gerçekleştirilen cihazların da pazardaki rolü büyük.
Londra merkezli 1Global ise dünya çapındaki 35 milyon müşterisine entegre eSIM yetenekleri sunmak için Avrupa’nın en büyük fintech oyuncularından biri olan Revolut ile ortaklık kurdu. Çoğunlukla ana akım ve üst düzey modeller olmak üzere 1 milyardan fazla eSIM özellikli akıllı telefon var ve GSMA, eSIM telefon bağlantılarının sayısının 2025’te 850 milyondan 2030’da 6,7 milyara çıkması bekleniyor.
Bulut Teknolojilerinin Yükselişi
Teknoloji trendlerinde ve yapay zekânın kullanım alanının arttığı her alanda karşımıza çıkan bulut teknolojileri, Mobil Dünya Kongresi’nin de odaklarından biri. Endüstriyel firmaların yeni nesil ağlardan ve bağlantı teknolojilerinden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak amacıyla Red Hat, 5G konusunda Intel ile yeni bir ortaklık kurmuştu. Geleneksel ethernet ve kablolu sistem teknolojisinin ötesine geçen şirket düşük gecikme süresi, genişletilmiş kapsama alanı, artırılmış güvenilirlik ve yüksek gizlilik ve güvenlik sağlayabileceğini söylüyor.
Google Cloud da, açık kaynak sürümüyle telekom ağlarını güçlendiriyor. Nephio açık kaynak projesini temel alan telekom ağları için amaca yönelik otomasyon sağlayan Telekom Ağı Otomasyon aracının genel kullanılabilirliğini açıkladı. Artık Google Cloud konsolunda mevcut olan ürün, bulut ve uç telekom ağı altyapısının daha sorunsuz ve daha hızlı dağıtımına olanak tanıyor ve her yerdeki telekom ağları için kullanıma hazır bulutta yerel otomasyon sağlıyor.
Yapay Zekânın Önlenemez Gücü
Yapay zekânın her geçen gün büyümesi tüm dünyanın odak konuları arasında yer alıyor. Uzmanlar yapay zekâ teknolojilerinin artık ölçeklenebilir mühendislik çalışmaları üzerinde inşa edilmesi yönündeki fikirleri savunuyor. Zira bu büyüme sağlıktan eğitime her alana etki ediyor. Çok yakında yapay zekâ formülasyonları ile hazırlanmış ilaçlar görmemiz olası. Yapay zekânın üzerinde çalıştığı sistemleri anlamak ve bunların nasıl kontrol edilebileceğini öğrenmek de çağın üzerimize yüklediği sorumluluklar arasında. Hem teknoloji geliştiricileri hem de kullanıcı tarafında sınırların çizilmesi gelecek dönemlerde daha önemli konu başlıkları haline gelecek gibi görünüyor. Google Bing, OpenAI ChatGPT gibi teknolojilerin yarattığı dalgalanmalardan hareketle tüketicinin teknolojiye yönelik bir iştahının olduğu okunabiliyor.
Nvidia’nın Yapay Zekâ Odağı Ortaklarını da Geliştiriyor
Üretken yapay zekânın etkileri her alanda genişlerken teknoloji şirketlerinden Nvidia da tüm platformlarda adından söz ettiriyor. ServiceNow, bir dizi telekom odaklı araç piyasaya sürmek için Nvidia ile olan mevcut ortaklığını genişletmişti. Nvidia’nın gelişmiş teknolojilerini kullanarak müşteri deneyimlerini geliştirmeye odaklanan ServiceNow daha hızlı ve doğru destek sağlamak, tekil vakaları çözümleyebilmek gibi sorunlarda yapay zekâdan destek alıyor. Gelecek dönemlerde birçok şirketin yapay zekâ ile gelişmiş müşteri deneyimine odaklanacağını OGGUSTO 2024 Teknoloji Trendleri’nde de detaylı olarak okuyabilirsiniz.
Microsoft’un Yapay Zeka Hamleleri
Son dönemlerde hızlı atılımlarıyla sık sık adını zirveye taşıyan Microsoft, yapay zeka teknolojisini mümkün olduğu kadar çok kişiye, maksimum hızlı bir şekilde ulaştırma konusunda ön sıralarda yer almak istiyor ve bunu yapmak için yeni Yapay Zeka Erişim İlkelerini duyuruyor. Rekabet ortamında bunu sağlamak ise yasa kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmek, ortaklıkları büyütmek, müşterileri ve toplulukları dahil etmek ve proaktif ve yapıcı olmak gibi hedeflerden geçiyor. Microsoft Başkanı Brad Smith, şirketin tüm yapay zeka modellerinin ve uygulamalarının fiziksel ve siber güvenlik ihtiyaçlarını destekleyerek değil, aynı zamanda sorumlu yapay zeka için güçlü bir standart uygulayarak ileriye doğru büyük adımlar atmak istediğini ifade ediyor.
Google’dan Yenilik Silsilesi
Akıllı telefonların yapay zeka entegrasyonları artarken Google da daha fazla yapay zeka kullanımı ve mobil erişilebilirlik için teknolojisini geliştiriyor. AI’ın ön planlada oluşuyla Google Mesajlar’da Gemini platformunun kullanılması ve Android Auto için uzun metin mesajlarını özetleyebilen ve grup sohbetlerini özetleyebilen bir özellik de dahil olmak üzere birçok yeni yükseltmeyi duyurdu. Ayrıca, öncelikle görme engelli kullanıcılar için tasarlanan Lookout mobil uygulaması aracılığıyla kullanıcılar için erişilebilirliği geliştiriyor; bu uygulama, gelişmiş ekran okuyucunun yanı sıra, eksik veya yanlış altyazı veya alternatif metin içeren görüntüler için altyazı oluşturmak üzere yeni yapay zekayı kullanacak. Haritalar’da Lens desteği. Son olarak, kullanıcılar artık Android telefonlarda veya tabletlerde yalnızca parmak veya kalem kullanarak el yazısıyla notlar alabilecek; buna bir belgedeki belirli noktaları vurgulamak için farklı kalem stilleri ve hatta renkler arasından seçim yapma olanağı da bulunuyor.
Schneider Electric Yapay Zekanın Oyun Alanında
Teknoloji ve dijital dünyada son dönemde en çok konuşulan konu yapay zeka olunca şirketlerin bu konudaki girişimleri de farklı aksiyonlar barındırabiliyor. NTT Data, Schneider Electric ile işletmelerin yapay zeka ve uç bilişimin gücünden yararlanmasına yardımcı olmayı amaçlayan yeni bir çözümü piyasaya sürmesini sağlayacak bir ortaklığı duyurdu. Görünüşe göre yeni çözüm, Edge, Özel 5G, IoT ve modüler veri merkezlerini birleştirerek her yerde, hatta en uzak konumlarda bile uç bağlantıya olanak tanıyacak ve yapay zeka çıkarım uygulamaları gibi çok büyük miktarda bilgi işlem ağırlıklı kullanım durumlarıyla başa çıkabilecek.