En Lüks Dijital Varlık: NFT
Yazı Boyutu:
Son dönemde, adını sıkça duyduğumuz bir terim girdi hayatımıza: NFT. Blockchain teknolojisinin bir ürünü olan NFT’leri ve “dijitalleşen lüks”ü dünyanın önde gelen kripto para alım-satım platformlarından Huobi Global’in Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, OGGUSTO için yazdı.
NFT Nedir?
2021 yılında popülerleşen NFT’ler sanat dünyası başta olmak üzere müzikten oyun sektörüne, spor camiasından lüks giyim markalarına kadar tüm dünyayı etkisi almış durumda. NFT’yi, blockchain üzerindeki bir dijital öğenin eşsiz sahiplik hakkı olarak düşünebilirsiniz. “Dijital öğe” gibi geniş bir tanımlama yapıyorum çünkü bu bir sanat eseri de olabilir, NBA’de haftanın basketinin videosu da olabilir, lüks tüketim ürününün orijinallik sertifikası da olabilir. NFT’ler biriciktir ve kopyalanamaz.
Bir NFT’nin fiyatı tamamen alıcının ona biçtiği değere göre belirlenir. Yani, bir yağlıboya tablonun fiyatının nasıl belirlendiği ile NFT’nin fiyatının nasıl belirlendiği arasında aslında pek bir fark yok. Takma adı Beeple olan ABD’li sanatçı Mike Winkelmann’ın 5.000 gün boyunca her gün yaptığı dijital eserlerin bir kolajı olan “Everydays” isimli NFT eseri Christie’s aracılığıyla yapılan açık artırmada 69,3 milyon dolara alıcı buldu. Yaşayan bir sanatçının eseri için ödenen en yüksek üçüncü meblağ… Bu değere ulaşmasında 19. yüzyılda kurulan ve geleneksel sanatın en köklü temsilcilerinden biri olan Christie’s müzayede evi tarafından açık artırmaya sunulan ilk NFT eser olmasının da etkili olduğu muhakkak.
{773937}
NFT Nasıl Yayıldı?
Beeple ile iyice gündeme oturan NFT’lerin diğer sektörlerde de hızla yayıldığını görüyoruz. ABD’li DJ 3LAU yeni albümünü NFT olarak satışa çıkararak 11,7 milyon dolar kazandı. Lebron James’in smaç videosunun NFT’si geçtiğimiz ay 77 bin dolardan alıcı bulurken, bugün 250 bin dolar değerleme ile yeni sahibini arıyor. Twitter CEO’su Jack Dorsey’in ilk tweet’inin NFT’si 2,9 milyon dolara satılırken, Elon Musk’ın içerisinde GIF ve müzik olan paylaşımının NFT’si için 1,1 milyon dolar teklif edildi.
Lüks Tüketim Üreticileri de NFT’de
Lüks tüketim üreticilerinin de NFT uygulamalarıyla karşımıza çıkması çok uzun sürmedi. HYPEBEAST’in sanal sneaker markası RTFKT Studios NFT olarak tasarladıkları 600 çift spor ayakkabıyı satışa sunarak 3,1 milyon dolar gelir elde etti.
En iyi kullanım senaryolarından biri ise, ünlü saat üreticisi Jacob & Co. tarafından hayata geçirildi. Bilindiği gibi sahte ürünler lüks markaların en büyük problemlerinden biri. Jacob & Co., saatlerinin içerisine bir blockchain cüzdanı entegre ederek saatlerin orijinal olduğuna dair kanıtı içerisinde saklayacak. Böylece saatin orijinalliği, ne zaman üretildiği ve daha önceki sahiplerinin kim olduğu gibi bilgilerin hepsinin kanıtı blockchain üzerinde kayıtlı olacak.
NFT’nin kullanım alanları hayal gücümüzle sınırlı ve biz daha yeni başlıyoruz. Lüks tüketim ürünleri ile NFT’lerin ortak paydası olan orijinallik, nadir bulunma ve özel olma değerleri, blockchain teknolojisinin sağladığı imkanlar sayesinde yeni uygulama alanlarında vücut bulacaktır. Çok yakında pırlanta yüzüğünüzün sertifikasını da, severek kullandığınız lüks marka çantanızın orijinalliğini de blockchain üzerinden kontrol edebileceksiniz.
{773922}