Temassız Teknoloji Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Yazı Boyutu:
Son iki yıldır tüm dünyada hayatı derinden etkileyen pandeminin hızlandırdığı trendlerden biri temassız teknoloji oldu. Özellikle temassız kartlar ve mobil cüzdanlar üzerinden temassız ödeme kullanımında büyük patlama yaşandı. Bu yazımızda temassız teknoloji nedir, ne gibi faydalar sunuyor, gelecekte hayatımıza ne gibi yenilikler katacak sorularına cevaplar veriyoruz.
Geçen yıl, pandeminin etkili olduğu mart ayında gerçekleştirilen bir ankete göre, katılımcıların %30’u pandemi başladıktan sonra ilk defa temassız ödeme kullanmaya başladı ve bu kullanıcıların en az %70’inin kovid sonrasında temassız ödeme kullanmaya devam etmesi bekleniyor. COVID-19 salgını temassız ödemelerin benimsenmesinde bir katalizör görevi gördü. Büyümenin 2025’te 37,23 milyar dolar’a çıkacağı tahmin edilirken, dünya genelinde 10 ödeme işleminden yaklaşık 8’i şu anda temassız yapılıyor.
Elbette temassız ödeme, temassız teknolojinin kullanım alanlarından sadece bir tanesi. Bu yazımızda konuyu etraflıca işleyerek temassız teknoloji hakkında bilinmesi gerekenlere ışık tutuyoruz.
Temassız Teknolojiye Kısa Bir Giriş
Temassız teknoloji, nesnelerin tanımlanmasına yardımcı olmak için geliştirilmiş bir dizi teknolojiyi tanımlamak için sıklıkla kullanılan bir terimdir. Günümüzde oldukça ilerleyen bu teknoloji; erişim kontrolü, envanter yönetimi, veri alışverişi, temassız satış noktası ödemeleri ve geçiş ücreti tahsilatı gibi yeni uygulamalarla buluştu. Günümüzde temassız teknoloji; akıllı kartlar, etiketler ve akıllı telefonlar gibi farklı formlarda bulunabiliyor.
Bugün hemen hemen herkesin cüzdanında en az bir tane temassız ödeme yapabilen kart olduğunu söyleyebiliriz. Temassız veya akıllı kart teknolojisi, kullanıcıların kartlarını veya telefonlarını ödeme terminallerine yaklaştırarak ödemelerini gerçekleştirmelerini sağlıyor. POS cihazlarına kartımızı dokundurarak ödeme yapmanın konforunu hepimiz yakın zamanda deneyimledik. Toplu taşıma için kullandığımız plastik kart yerine, bizleri para yükleme derdinden de kurtaran mobil ödeme uygulamaları da güzel bir örnek.
Kısa menzilli radyo frekansları aracılığıyla kart okuyucularla iletişim kurarak çalışan temassız akıllı kartlar, müşterinin finansal ve kimlik bilgilerini yüksek düzeyde koruyor. Sağladıkları hizmetin kalitesini artırmak için bu teknolojiyi kullananlar yalnızca temassız kartlar değil. Mobil cihazların ödeme ve işlem yöntemi olarak bu alana dahil edilmesi, kullanımını yaygınlaştırdı ve bu teknolojinin erişilebilirliğini artırdı.
Rakamlar Her Şeyi Anlatıyor
Temassız teknoloji; artan hız, güvenlik ve erişilebilirlik gibi dijitalleşme trendleriyle beraber yürüdüğü için, temassız ödeme yöntemlerinin yakın gelecekte nakit kullanımını geçmesi olası. Hatta bazı Avrupa ülkelerinin kimi alanlarda nakit kullanımını kaldırması ve tamamen temassız ödemeye yönelmesi radikal bir adım olarak gündeme geliyor.
Temassız teknoloji konusunda araştırma şirketlerinin paylaştığı veriler her şeyi anlatıyor. Uluslararası ödeme şirketlerinden derlenen rakamlara göre; 2021 yılında dünya çapında temassız kartlarla 2,5 milyar dolarlık ödeme yapıldı. 2023 yılına kadar mobil temassız ödeme miktarının 49 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Pandeminin yaşandığı 2020-2021 yıllarında temassız ödeme işlem değerlerinin, toplam tutar içindeki payı %45 arttı ve 2021 yılında küresel yurt içi para transferi işlem değerlerinin %75’ini temassız ödemeler oluşturdu.
Telefonları Tokuşturarak Para Transferi
Temassız ödeme teknolojisi genellikle süpermarketlerde, restoranlarda veya kafelerde ödeme yapmanın kolay bir yolu olarak görülüyor. Ancak, temassız mobil para teknolojileri söz konusu olduğunda, çok daha fazlasından söz edebiliyoruz. Temassız teknolojilerin kullanıcılar ve terminaller arasında (P2P) işlemlerin hızlı biçimde gerçekleşmesine de imkân tanıyor. NFC (Near Field Communication/Yakın Alan İletişimi) teknolojisi sayesinde iki cihazı birbirine dokundurarak saniyeler içinde para transferi gerçekleştirmek, fintek çözümleri sayesinde mümkün.
NFC destekli akıllı telefon veya akıllı saati kredi kartı yerine kullanmak da içinde bulunduğumuz dönemde yaygınlaşıyor. Günümüzde pek çok ödeme noktası ve POS cihazında bu teknoloji mevcut. Bunun için telefonunuzun NFC teknolojisini desteklemesi ve mobil cüzdan kullanıcısı olmanız gerekiyor.
{774827}
QR Temassız Ödemeler
Sık kullanılan bir diğer temassız ödeme yöntemi olan QR kodları, süpermarketlerdeki barkodlarla aynı mantıkla çalışıyor. Görsel kimlik doğrulama sistemi, müşterilerin işlemlerini hızlı ve güvenli biçimde yapabilmeleri için ödeme terminallerindeki QR kodlarını okutmasına olanak tanıyor.
Temassız ödemeler gibi QR ödemeler de kullanım kolaylığı ve hızı sayesinde kullanıcıyı cezbediyor. Ve sayıların gösterdiği gibi, mobil ödeme sistemlerinin amansız yükselişine katkıda bulunuyorlar. Dünyada QR ödeme kullanan kişi sayısının 2020 ile 2025 arasında %240 artması bekleniyor. QR ödemelerinin 2025 yılına kadar 2,2 milyar kullanıcıya ve toplamda 2,7 trilyon dolarlık ödeme işlem değerine ulaşması da tahminler arasında.
Mağaza dışında temassız ödeme seçeneklerinin daha fazla kullanılmasını sağlayan QR ödemelerinin güzel bir örneğini İstanbul Büyükşehir Belediyesi sergiliyor. İstanbul’un ulaşım kartı İstanbulkart, kullanıcıların ulaşım ödemelerini fiziksel karta ihtiyaç duymadan akıllı cihazlarıyla yapabilmelerini sağlayan QR teknolojisi ile destekleniyor.
NFC’nin Nimetleri Saymakla Bitmiyor
Mobil cihazlarda NFC, yalnızca ödeme terminallerine bağlanmak veya diğer NFC özellikli cihazlarla işlem yapmakla kalmıyor. NFC teknolojisinin radyo frekansı tabanlı mantığı sayesinde akıllı telefonlar; ürün paketi, yayın, poster, bilet ve broşür gibi görsel malzemelerle hızlı bir şekilde veri aktarımı yapabiliyor. Bu özellik sayesinde etkinlik veya ulaşım biletleri için kimlik doğrulama mümkün hale geliyor. Akıllı telefonunuzu bir reklam broşürüne veya paketine dokundurarak belirli bir ürünle ilgili üretim süreci veya son kullanma tarihi gibi bilgileri alabiliyorsunuz.
Giyilebilir Temassız Ödeme
NFC ve QR kod gibi veri aktarım teknolojilerini sadece akıllı telefonlar desteklemiyor. Telefonların yanı sıra NFC destekli akıllı saat, bileklik veya yüzük gibi giyilebilir cihazlar, yakın gelecekte temassız ödeme yapmak için kullanışlı ve kişiselleştirilmiş bir seçenek sunabilir. Giyilebilir teknolojilerin de altını çizerek gösterdiği gibi, yakın gelecekte mobil kimlik doğrulama ve ödeme hizmetleri hayatın her anında kendine yer bulacak.
{774662}