12 Aylık Düğün Hazırlık Takvimi
Yazı Boyutu:
“Evet” yanıtını verdiniz ve yakın zamanda düğününüz mü var? Haydi gelin düğün hazırlığınızı en ince ayrıntısına kadar birlikte planlayalım.
Sevdiğiniz insanla hayatınızı paylaşmak ne kadar güzelse, düğün planlamak da bir o kadar zor bir süreç. Hayatınızı biraz kolaylaştırmak için 12 aylık detaylı bir düğün hazırlık takvimi planladık. O zaman geri sayım başlasın!
Düğüne 12 ay var
• İlk iş kendinize bir arşiv oluşturun
Düğün tarihinizi belirledikten sonra ilk iş düğün mekânından gelinliğe, damatlıktan gelin çiçeğine kadar bu özel güne dair istediklerinizi araştırmaya ve arşivlemeye başlamak olmalı. Sosyal medya hesapları büyük iş görebilir. Instagram ve Pinterest’te düğün ve gelin hesaplarını takibe alarak beğendiğiniz her şeyi kaydedin. Emin olun, karar aşamasında bu arşivler size çok yardımcı olacak.
• Düğün mekanına ve tarihe karar verin
İlk adım olarak kaç kişilik bir düğün düşünüyorsunuz, ona karar vererek başlayabilirsiniz. Nasıl bir konsept düşünüyorsunuz? Kır düğünü mü, sahil düğünü mü, yoksa salon mu? Ardından hem konsepte hem bütçenize göre düğün mekânına karar verin. Mekânın uygunluk takvimine göre düğün tarihinizi belirleyin.
• Organizasyon şirketinizi belirleyin
Kabul etmeli ki, düzenli ve detaylı bir planlama her organizasyonda hayat kurtarır. Bazı düğün mekanları size anlaşmalı oldukları organizasyon şirketlerinin kısa listesini verebilirler. Böyle bir yönlendirme almadıysanız düğün konseptlerini beğendiğiniz arkadaşlarınızdan tavsiye alabilirsiniz. Nasıl bir düğün istediğinize karar vermek için organizasyon şirketlerinin bir listesini çıkarın ve vakit kaybetmeden görüşmelere başlayın.
Düğüne 10 ay var
• Organizasyon şirketiniz ile detayları konuşmaya başlayın
Detayları konuşmaya başladığınızda çift olarak aklınızın karışacağını dikkate alarak öncesinde kendi zevklerinizi tartışın. Giriş ve karşılamadan yemek düzenine nikah seremonisinden masa süslemelerine en ince ayrıntısına kadar zevkinizi yansıtan detayları not alın. DJ mi olmalı, yoksa canlı müzik mi istersiniz? Tüm ayrıntılara hemen karar vermenize gerek yok ama düşünmeye başlayın.
• Gelinlik ve damatlığa karar verin
Zaten arşivinize beğendiğiniz modelleri eklemiştiniz… O modeli online olarak araştırmaya başlayabilir, fikir edinmek amacıyla gelinlik ve damatlık mağazalarına gidebilir ya da diktirmek için bir tasarımcıyla görüşebilirsiniz. Elinizde örnek görsellerin olması işinizi çok daha kolaylaştıracaktır.
• Sağlıklı beslenme ve sporu hayatınıza dahil edin
Hem kendinizi daha iyi hissetmek hem de gelinlik ve damatlıkla fit görünmek için sağlıklı bir beslenme rutini yaratmanın ve spora başlamanın zamanı! Dinç olursanız düğününüzdeki dans performansınızı da arttırabilirsiniz.
• Davetli listenizi hazırlayın
Düğünün büyüklüğüne ve konseptine göre davet edeceğiniz kişilerin listesini yapın. Şehir dışından gelecek misafirleriniz varsa, onların kalacağı yerleri ayarlamaya da başlayabilirsiniz.
Düğüne 8 ay var
• Nikâh işlemleri için gerekli başvuruları yapın
İstediğiniz tarihe nikâh gününüzü alabilmek için erken davranmanız gerektiğini unutmayın. Özellikle yaz ayları çok yoğun olabileceği için 6 ay öncesinden randevunuzu almış olun.
• Balayı planlarınızı yapmaya başlayın
Peki, gelelim balayına… Nereye gideceksiniz? Yurt içi ve yurt dışı seçeneklerini değerlendirmek için geç kalmamalısınız. Sizin için en güzel balayı rotasını seçtikten sonra kalacağınız oteli araştırmaya başlayın ve çok geç kalmadan uçak biletinizi alıp otel rezervasyonunuzu tamamlayın..
• Save the date kartınızı gönderin
Düğün koseptinize göre save the date kartınızın tasarımını belirleyin. Save the date kartınızı ister basılı ister dijital olarak gönderebilirsiniz. Düğününüzü davetlilerin yaşadığı yerin dışında farklı bir lokasyonda yapacaksanız, 6 ila 8 ay öncesinden göndermekte fayda var. Böylece davetliler, kalacak yer ve ulaşım gibi planlamaları zamanında yapabilirler.
Düğüne 5 ay var
• Nedime, sağdıç ya da nikâh şahitlerinizi belirleyin
Nikâh konseptinize göre yanınızda olmasını istediğiniz arkadaş ve akrabalarınızı belirleyin. Eğer onlar için bir “dress code” belirleyeceksiniz, bunu şimdiden düşünün. Düğün günü hazırlık sürecinde giymek için kız arkadaşlarınız ve kendinize sabahlık da alabilirsiniz.
• Düğün menüsüne karar verin
Düğününüz yemekli ise, artık menüye karar verme zamanı geldi demektir. Karar aşamasında mutlaka düğün mekânının size tadım yaptırmasını talep edin. Tadım sonucunda başlangıçtan tatlıya tüm menüyü oluşturun. Eğer kokteyl tarzında mini bir düğün planlıyorsanız, küçük atıştırmalıklar için de mutlaka tadım yapın, işinizi şansa bırakmayın.
• Gelinlik ve damatlığın tamamlayıcılarını alın
Nasıl bir gelinlik ve damatlık giyeceğinize neredeyse 5 ay önceden bakmaya başlamıştınız… Artık düğüne 5 ay kala gelinlik ve damatlığı seçmiş olun ve provalarınıza gidin. Bunun yanı sıra ayakkabı, takı, saç aksesuarı, kemer, kuşak gibi tamamlayıcı aksesuarlarınıza da karar verin.
• Fotoğrafçınızı bulun
Doğru fotoğrafçı seçimi de çok önemli bir konu. Mükemmel bir hazırlıkla elbette güzel görüneceksiniz ama bir o kadar da stresli olacaksınız. İstediğiniz konseptte çekim yapabilecek, yanında rahat edeceğiniz o fotoğrafçıyı ve çekim mekânını bulmak için de araştırmaları genişletin.
• İlk dans için hazırlıklara başlayın
İlk dans için aklınızda herhangi bir şey var mı? Yoksa, öncelikle nasıl dans etmek istediğinize karar verin. Slow mu ya da haraketli bir parçada mı dans etmek isterseniz? Kendiniz bir koreografi çalışacak mısınız veya dans dersi alacak mısınız, yoksa serbestçe müziğin ritmine kendinizi bırakacak mısınız? Kararınız ders almak yönündeyse bir dans kursuna yazılmakla işe başlayın ve ilk dans için istediğiniz müziği bulun!
Düğüne 3 ay var
• Alınacak hediyeler için bir liste oluşturun
Her iki ailenin alacağı hediyeler ve sevdiklerinizin takacağı takılar için de geç kalmamanızı öneririz. Tabii bu süreçte kültürümüzün nadide âdetlerinden biri olarak “Ev kurana destek olmak” olgusu gerçekleşecek ve hediyeler gelecek.
Peki, ne yapmalısınız? Bir hediye listenizi oluşturabilir ve düğününüze katılsalar da katılmasalar da size hediye vermek isteyen sevdiklerinize kolaylık sağlayabilirsiniz. Tabii burada aklınızı kurcalayan o soru belirdi, biliyoruz: “Bir hediye listesi hazırlamamız nasıl görünecek?” Bu yöntemin pek çok ülkede kullanıldığını zaten biliyoruz. Bununla birlikte bizde ayıp karşılanacak duygusu iç kemiriyor. Ancak şöyle düşünün; sevdikleriniz o hediyeyi size her koşulda alacak. Ve emin olun, ne seçileceğine karar vermek onlar için de bir külfet. Bu yöntem her iki tarafın da mutluluğu için düşünülmüş. Hem “Gerçekten neye ihtiyacın var?” sorusundan çekinmek de çok eskilerde kaldı. Aslında iyi ki kaldı. Onlar bizim yakınımız ve paylaşmak gibisi yok. Sonuçta kültürümüzün özünde olan da bu.
Peki bu listeyi oluşturmaya ne zaman başlamalı? Şimdi! “Ne tarzda takılar kullanırsın, kullanacağın bir hediye almak istiyoruz” cümlesini duymadan önce listenizi oluşturun.
• Alyanslarınızı alın
Nişan yaptıysanız alyanslarınız vardır… Henüz yoksa da bir ömür takacağınız alyansları birlikte araştırıp sevginizi pekiştirmek gibisi olmayacak. Bizim tavsiyemiz, yılın modasını kaçırmadan zamansız görünümleri tercih etmeniz.
• Gelin çiçeği, yaka çiçeği, pasta, düğün arabası, düğün hediyelikleri…
Hayalinizdeki düğünü en kusursuz haliyle gerçekleştirebilmek için ince detayları düşünmenizde fayda var. Gelin ve yaka çiçeğinizi ve pastanızı yaptıracağınız yerleri bulun ve düğün hediyeliklerini seçin. Düğününüzün konseptine göre düğün arabanızı nasıl süsleteceğinize de karar verin.
• Kına gecesi, bekarlığa veda ve after party planlarınızı yapın
Düğün öncesinde kına gecesi ya da bekarlığa veda planlıyorsanız, organizasyonu yapmaya başlayın. Davetli listenizi çıkarın ve hayal ettiğiniz mekâna rezervasyon yaptırın. Planlayacağınız organizasyona göre kıyafetlerinize de karar verin. After party elbise modelleri arasından en popüler olan kısa beyaz elbiseler, bizim de favorilerimiz arasında!
• Düzenli cilt bakımına başlayın, saç ve makyajınızın provasını yapın
Problemli bir cildiniz varsa peeling, lazer, leke tedavisi gibi cildinizi tahriş edecek uygulamaları üç ay önceden yaptırabilirsiniz. Bunun yanı sıra el ve ayak bakımınızı düğüne kadar mutlaka düzenli aralıklarla yaptırın. Ayrıca düğün gününüzde özel bir makyaj sanatçısıyla çalışmak istiyorsanız, bu kişiyi ve kuaförünüzü de belirlemenizi ve düğünden önce saç ve makyaj provası yapmanızı tavsiye ederiz.
Düğüne 2 ay var
• Davetiyenizi tasarlayın ve gönderin
Düğün konseptinize göre davetiyenizin tasarımını son haline getirin ve davetiyeyi bastırın. Burada davetiyenize de küçük bir dokunuş önermek istiyoruz. Düğününüz ve yeni eviniz için hediye listesi oluşturmanın kolaylığından söz etmiştik. Bunun bilgisine şık bir notla davetiyenizde de yer verebilirsiniz. Böylece yakınlarınızı hediye kabul yönteminizle ilgili bilgilendirmiş olursunuz. Davetiyenizde bu bilgiye yer vermek özellikle yabancı konuklarınız olacaksa çok işlerine yarayacaktır.
• Şarkı listenizi oluşturun
Müzik grubu veya DJ ile mutlaka şarkı listeniz hakkında konuşun. Size örnek bir liste hazırlasınlar, düğün gününden önce mutlaka müzik listesinin üzerinden geçin. Keyifli geçen bir düğünde en çok müziklerin ve yemeklerin hatırlandığını unutmayın.
Düğüne 1 ay var
Davetiyelerinizin tüm misafirlerinize ulaştığından emin olun. Eğer bir LCV şirketiyle çalışıyorsanız düğüne 10-15 gün kala tüm davetli listesinin arandığından ve yanıtların alındığından emin olun. Konfirme misafir sayısını düğün mekânı ile paylaşın.
Düğüne 1 hafta var
Büyük güne son bir hafta! Her şey yolunda gidecek ve çok güzel olacak merak etmeyin…
• Oturma planınızı netleştirin
Artık bu tarihe gelindiğinde oturma planını netleştirin, son halini düğün organizatörünüzle paylaşın. Gelin ve damat odası konseptini oluşturun. Eklemek istediğiniz detaylar varsa aklınızda kalmasın. Ayrıca evden çıkış organizasyonu fikriniz varsa, onun da ayarlamalarını yapın.
•Tüm detayları sık sık kontrol edin
Tüm hazırlıkları gözden geçirin ve detayları kontrol edin. Tören, yemek, müzik, pasta, oturma düzeni… Her şeyin yolunda gittiğinden emin olun ki son gün hiçbir konuda telaş yapmayın.
• Cilt ve saç bakımında son dokunuşları yapın
Dip boyası yaptırmanız gerekiyorsa bir hafta kala son zamanınız, şimdi yaptırın. Düğüne iki gün kala da manikür, pedikür gibi kişisel bakımlarınızı tamamlayın. Öncesinde arkadaşlarınızla bir hamam keyfi de çok hoş olabilir. Ancak cildinizi tahriş edecek bakımlardan kaçının. Daha önce denediğiniz ve sizin için olumlu sonuçlar veren maske uygulamalarıyla cildinizin aydınlık ve canlı görünmesine yardımcı olabilirsiniz.
• Gelinlik ve Damatlığı Teslim Alın
Son provanızı yaptıktan sonra gelinlik ve damatlığınızı 1 hafta öncesinde teslim alın. Bu hafta içinde yediklerinize dikkat edin ki düğün günü şişlik yaşamayın. Düğün öncesinde kaçınmanız gereken besinleri öğrenerek kendinize bir beslenme düzeni yaratabilirsiniz.
Bugün düğün var!
• Sadece günün tadını çıkarın…
Sabah ilk işiniz ılık bir duşla rahatlamak olsun. Duştan sonra doyurucu bir kahvaltıyı es geçmeyin. Bugün sizin gününüz; rahatlayın ve kutlamanızı doyasıya, her dakikasının tadına vararak yaşayın.