Yurt Dışında Evlenme Prosedürü: Selanik
Yazı Boyutu:
Selanik’te, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin bahçesinde hayatlarını birleştiren Oğulcan ve Birsu Tatar’ın nikahına konuk oluyor ve Oğulcan Tatar’dan Selanik nikah prosedürlerini öğreniyoruz.
Sevgili eşim Birsu Tatar ile en büyük ortak tutkularımızdan birisi seyahat etmek, sıkıcı olabilecek nikah işlemlerini nasıl daha keyifli hale getiririz diye düşündükten sonra kendimizi TC Selanik Başkonsolosluğu’nda evlenirken bulduk. Gelin size Selanik şehrinde evlenme hikayemizi anlatayım.
Başlamadan önce…
Biz 2023 yılının Temmuz ayında TC Selanik Başkonsolosluğu’nda evlendik. Size anlatacağım prosedürler, zaman ve mekan (Farklı sene ve farklı ülkedeki başkonsolsoluğumuz) değişirse farklılıklar gösterebilir.
Sırayla ne yaptık?
Beraber gidip en sevdiğimiz şehirlerden biri Madrid’di. İlk başta sadece ikimiz gidip Madrid’de evlenip sonra İspanya seyahati yaparız diye düşündük lakin sonrasında aklımıza daha güzel bir fikir olan Selanik Başkonsolosluğu fikri geldi.
Konsolosluğu arayıp tarih müsaitliği aldım
TC Selanik Başkonsolosluğu’nu arayıp telefonda tarih müsaitliği aldım. Başkonsolosluk binalarında nikah törenleri, yurt içinde belediyelere kıyasla çok az sayıda düzenlendiği için evlenmek istediğiniz gün dolu olabilir. Dolayısıyla belli bir gün evlenme planınız varsa bunu birkaç ay önceden arayarak tarihi rezerve etmeniz gerek.
Talebimi mail ile yazıya döktüm
Telefondan konsolosluğun mail adresini de aldıktan sonra kendilerine eşim ve benim isimlerimizi, TC kimlik bilgilerimizi ve evlenmek istediğimiz tarihi yazılı olarak bildirdim.
Evrak toplama süreci ve gerekli evraklar
Benim şansıma öyle denk gelmiş olabilir ancak Selanik Konsolosluğu’ndan bana şaşırtıcı derecede hızlı dönüşler yapıldı. Yazılı talebimden sadece 20 dakika sonra konsolosluktan nikah için gerekli evrak listesiyle beraber bazı bilgilendirmeler aldım.
Bilgiler;
- Başkonsoloslukta sadece iki Türk vatandaşı arasında nikâh kıyılabilmekte olup, çifte vatandaşlar arasında nikah kıyılmadığı,
- Nikâh işlemi resmi tatil, Cuma günleri ve hafta sonları hariç olmak üzere, çalışma günlerinde saat 14:30 yapıldığı,
- Nikâh için özel bir salon bulunmadığını ve nikâhın işlemi onaylayacak olan amirin çalışma odasında veya hava şartları ve diğer şartlar elverdiği sürece Başkonsolosluğun bahçesinde de yapılabilme ihtimali olduğu,
- Başkonsolosluğun vize başvurularında müdahil olmadığı
Bilgilendirmelere ek olarak nikah gününün bize ayrılması için aşağıdaki belgeleri de toparlayıp kendilerine kargolamam istendi.
- Nüfus cüzdanlarımızın noter onaylı fotokopileri
- Pasaportlarımızın noter onaylı fotokopileri
- Vukuatlı nüfus kayıt örneklerimiz
- Evlenme beyannamesi ve evlenme izin belgesi
- Evlenme işlemlerinde kullanılmak üzere sağlık raporu
- 3er adet vesikalık fotoğraf
- Şahitlerin nüfus cüzdanı fotokopileri (konsolosluk çalışanları şahit olamaz ve şahit temin etme konusunda Başkonsolosluk müdahil olamamaktadır.)
- Başkonsoloslukta evlenme talebi başvuru formu (bu formu boş olarak Başkonsolosluk size mail atıyor ve siz dolduruyorsunuz.)
- Ayrıca eşinizin bekarlık soyadınızı korumak istemesi durumunda e-posta yoluyla veya belgelerinizi gönderdiğiniz posta gönderisine bir not ekleyerek bilgi vermesi gerekiyor.
Tüm belgeleri ve raporları Kadıköy’de sadece iki gün içinde topladık ve DHL ile Selanik’e gönderdim. Başkonsolosluğun beni uyardığı notlardan birisi de belgelerin kesinlikle çalışma gününde başkonsolosluğa ulaşması gerektiğiydi. Dolayısıyla DHL’e güvendim ve İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi’ne teslim ettiğim kargom sadece 20 saat sonra Selanik’e teslim edildi. Kargoyu sıkça takip ettim bir de gece Almanya’ya uğramıştı. Evraklar teslim edildikten sonra başkonsolosluktan onay aldım ve geriye sadece nikah günümüzü beklemek ve Selanik’e seyahat etmek kaldı.
Selanik Gidiş
Normalde sadece eşim ve ben nikaha gidecektik ancak aile üyelerimiz hatta birer yakın arkadaşımız daha bizimle gelmek isteyince bir anda çok güzel bir seyahat grubu olduk. İstanbul’dan arabayla yola çıkan ekip Dedeağaç’ta Dias Hotel’de bir gece kalıp hem yolu böldük hem de Dedeağaç’ta kısa da olsa denize girip keyif yaptık ve ardından Selanik’e devam ettik.
Nikah Günü
Nikahımız dünyada rekor sıcaklıkların ard arda ölçüldüğü günlerden birine denk geldi. 14.30’da kıyılacak nikahımız için nikahtan yarım saat önce başkonsolosluk binamıza vardık. Şahitlerin ve kendimizin pasaportlarını başkonsolosluk yetkililerine verdikten sonra evraklarımızın hazırlanmasını ve nikah saatini beklerken Atatük Evi Müzesi’ni gezdik.
Uluslararası Aile Cüzdanının harcını ve posta ücretini nakit olarak ödedikten sonra sevgili eşim Birsu Aile Cüzdanımızı aldı ve başkonsolosluktan ayrıldık.
Nikahtan sonra bana sıkça sorulan sorular
Nikahı TC Selanik Başkonsolosluğu’nda yapmanın maliyeti ne oldu?
Selanik’te tatile gidiyormuş gibi düşünebilirsiniz. Başkonsolosluğa, herhangi bir aracı kurum veya şirkete para verilmiyor. Sadece yazıda belirttiğim gibi aile cüzdan harcı ve posta ücretini ödüyorsunuz. Gerisini sanki normal bir Selanik seyahati yapar gibi düşünebilirsiniz.
Kaç davetliniz vardı?
15 kişiydik. Hayal ettiğimiz sadelikte ve yakınlarımızla oldu. Sağlık, yaş ve vize dolayısıyla Selanik’te aramızda olamayan yakınlarımız ve arkadaşlarımız için de İstanbul’daki en sevdiğim restoranlardan biri olan Tershane Karaköy’de bir aile yemeği organizasyonumuz olmuştu.
Nikah günü hazırlığınızı nasıl yaptınız?
Dediğim gibi her aşamasında sadelikten yanaydık. Ben de eşim de kaldığımız odada aile ve arkadaşlarımızın yardımıyla hazırlandık. Klasik bir vosvos ile otelden başkonsolosluk binasına geldik, her saniyesi çok keyifliydi.
Peki ya balayında nereye gittiniz?
Nikahımızdan sonra Türkiye’ye döndük ve sonrasında Kenya’da Büyük Göç, Tanzanya’da Zanzibar’da dinlenme konseptli bir balayı yaptık. Balayı seyahatimizi ise YouTube’a belgesel tadında olabilecek tarzda yükledik, bu linkten videoya ulaşabilirsiniz.
{5940}