preloader

2020’nin En Favori Diyetleri

03.02.2020
2020’nin En Favori Diyetleri

Yazı Boyutu:

Söz konusu kilo vermek olduğunda her geçen yıl yepyeni diyet listeleri karşımıza çıkıyor. Durum böyle olunca, biz de sizler için 2020 yılında en çok konuşulacak diyetleri sıraladık. Doktorunuza veya sağlık koçunuza danışarak beslenme rutininize ekleyebileceğiniz diyetleri keşfedin.

Her yıl gündemimizin başköşesine değişik diyet akımları oturuyor. Arama motorlarında popüler diyetler başlığına baktığımızda karşımıza sürekli farklı modeler çıkabiliyor. Amerika’nın önde gelen beslenme, diyabet, kalp sağlığı uzmanlarının, belirli hedefler ve kriterler baz alınarak hazırladığı, 10 yıldır bu konuda referans kabul edilen U.S.News and World Report 2020 yayımlanan “en iyi diyetler” listesini sizin için inceledik.

Akdeniz Diyeti

2020’nin En Favori Diyetleri

Raporda “Genel Sağlık için En İyi Diyeti” olarak üst üste üçüncü yıl listesinin başında yer almaktadır. Akdeniz ülkelerinin diyetlerine dayanarak, meyve ve sebzelere, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlara ve çok sayıda omega-3 bakımından zengin deniz ürününe odaklanır. Kalori sayımı yoktur, ancak kırmızı et ve tatlıların sınırlı olması gerekir.

Bu diyet genel sağlığı her açıdan ele alır. Aktif bir yaşam tarzına ve sosyal ilişkilere öncelik verir. Dünyanın en uzun ve sağlıklı yaşayan insanları olduğu kabul edilen ‘Blue Zone’ bölgesinin beslenme biçimidir.

Flexitarian Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Esnek diyet veya “esnek vejetaryen” popüler diyetler sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır. Bu diyet, hayvansal gıdalardan tamamen vazgeçmeden, soğuk hindi gibi hafif alternatifleri önerir. Daha az et yemenin avantajlarından yararlanmayı savunur. Daha fazla bitkisel besin ve daha az et yemeye odaklanır. Kilo kaybı ve daha düşük kronik hastalık riski vaat eder. Süt ürünleri, tahıllar ve baklagilleri kapsadığı için Pegan diyetten farklıdır.

Paleo Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Taş devri veya Mağara adamı diyeti olarak da bilinen beslenme şeklidir. Paleo yaklaşımının amacı, Paleolitik çağdaki insanların yeme biçimini kopyalayarak günümüze adapte edebilmektir. Tahılların ve baklagillerin ekiminden, işlenmiş, paketlenmiş gıdaların da icat edilmesinden binlerce yıl önceki yiyeceklerin aynısını tüketmeye ağrılık verilmesi esası benimsenmektedir. Paleo savunucularına göre, hastalıklardan korunmak için bir mağara adamının yemediğini modern insanlar da yememelidir. Sizi doğaya ve vücudunuza gerçekten faydalı olan basit yiyeceklere geri götüren içten dışa değişime yönelten bir yaşam tarzıdır. Vücudunuz tarafından kolay emilen ve sindirilen yiyecekleri tüketilmesini önerir. Sebzeler, meyveler özellikle yabani orman meyveleri, yağsız et, deniz ürünleri, sağlıklı yağlar, yumurta, tohum ve çiğ kuruyemişler tüketilir.

Pegan Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Fonksiyonel tıp doktoru Mark Hyman, hastalarına önerdiği Paleo ve Vegan diyetlerinin faydalarını analiz ettiğinde, bu iki beslenme biçiminin ana kurallarını birleştirerek, bu karma yönteme “pegan” diyeti demiştir. Düşük karbonhidratlı Pegan diyetinin sağlıklı bir kiloyu, metabolizmayı ve kalp sağlığını korumada yararlı olduğunu öne süren araştırmalara dayanarak, bir anti-enflamatuar yeme rejimi önermektedir. Sağlıklı yağlara odaklanmayı, enflamatuar süt ürünleri ve tahılların çoğunu kesmeyi ve sadece az miktarda doğal ortamda beslenen antibiyotik almadan yetişmiş hayvanların etini tüketmeyi ve küçük yüzey balıklarıyla beslenmeyi önerir.

Sirtfood Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Şarkıcı Adele’in kilolarını vermesiyle meşhur olan, bu yıl çok konuşulacak diyet modelidir. Sirtüin diyeti, temel olarak bitki bazlı proteinlerle beslenerek vücudunuzdaki sirtüin oranında artış sağlayarak zayıflamanızı hedefleyen özel bir diyet türüdür.

Sirtuinler, vücudumuzdaki hücreleri hastalıktan ölmek veya iltihaplanmaktan koruyan bir protein türüdür. Son araştırmalar metabolizmanızı düzenlemeye, kasları artırmaya ve yağ yakmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Çoğu kişi için tercih sebebi olmasını sağlayacak bir diğer neden ise; kırmızı şarap ve bitter çikolata tüketimine izin vermesidir. Çünkü her ikisi de sirtuin aktivatörlerinde yüksektir. Sirtfood Diyet planı, sağlıklı sirtfood alımınızı artırmaya odaklanır. Bunlar; elma, narenciye, maydanoz, kapari, yaban mersini, yeşil çay, soya, çilek, tumeric, zeytinyağı ve lahana. Fakat diyetin ilk üç günü oldukça sıkı ve zorlayıcıdır. İlk üç gün boyunca tek bir öğünde sadece 1.000 kalori tüketmek ve günde iki kez green juice içmeye izin vardır. İlk haftanın kalan dört gününde, günde iki öğün haline toplam 1.500 kalorilik öğünlerinizi yenebilir.

Ketojenik Beslenme

2020’nin En Favori Diyetleri

1920’lere dayanan Ketojenik Diyet, ilaca yanıt vermeyen bireylerde epileptik nöbetlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için bulunmuştur. Son yıllarda tekrar popüler olmuştur. Diyet, vücudun glukoz yerine yakıt için keton kullandığı ketoz sürecine dayanır. Ketonlar açlık, karbonhidrat kısıtlaması veya aşırı egzersiz zamanlarında kullanılan yağ metabolizmasının bir yan ürünüdür. Vücudun ketoz durumuna ulaşması için kalori alımı sınırlı olmalı ve % 80 yağ içermelidir. Kalan kaloriler düşük karbonhidratlı sebzelerden ve proteinlerden gelmelidir.

Vücudunuzun karbonhidrat yerine kendi enerjisini yakmasını ve kullanmasını sağlar. Seçim yapabilecek yararlı Keto yiyeceklerinin bazıları; Doğal ortamda yetişen balık, serbest gezen antibiyotiksiz beslenen hayvan eti ve sütü, avocado, nişasta içermeyen sebzeler, düşük karbonhidratlı meyveler, kemik suyudur.

2020’nin En Favori Diyetleri

Volumetric Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Hacimlere dikkat çektiği için hacim diyeti denilmiştir. Volumetrik diyet yediklerinizin midenizde kaplayacağı hacmi ve buna bağlı olarak beyne gidecek “doydum” sinyalini baz alır. Beyniniz sadece “doydum” sinyaline göre hareket eder. Yani yediklerinizin kalorisinin yüksek olması beyniniz için bir şey ifade etmez. Sindirim organlarınız için eder. Diyetin beslenme planında besinler çok düşük, düşük, orta ve yüksek enerji yoğunluğuna sahip olmaları bakımından 4’e ayrılır. Nişasta içermeyen düşük yoğunluklu gıdalar ilk seçenektir. İkinci kategori, nişastalı meyve ve sebzeler, tahıllar ve az yağlı et gibi düşük yoğunluklu yiyeceklerdir. Orta yoğunluklu yiyecekler Kategori Üç’e girer ve etlerinizi, peynirlerinizi, tatlılarınızı, ekmeklerinizi vb. içerir. Dördüncü Kategori, cips, çikolata, kurabiye gibi yüksek yoğunluklu yiyeceklerdir.

Ayurvedik Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Hindistan’ın Vedik kültürüne dayanan 5,000 yıllık bir doğal şifa sistemi olup, insanın potansiyelinin üst sınırını gerçekleştirirken, her yönden dengede ve zinde kalmasına yardımcı olan bir bilgelikler bütünüdür. Bu diyet kişilik tipine göre beslenmeyi vurgular. Ayurvedik diyet kişinin yaşayabileceği olası hastalıkları da önlemeyi hedefler. Bu nedenle bu beslenme tarzı için ‘önleyici tıp’ terimleri de kullanılır.Ayurveda’da besinler karbonhidrat, protein ve yağlara göre değil, 6 tat grubuna göre sınıflandırılmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri her tat bünye tipimize, içinde bulunduğumuz mevsime veya güncel hastalık veya belli semptomlara göre dengeleyici ve stress yaratan etkileri barındırmaktadır.

Intermittent Fasting Diyet

2020’nin En Favori Diyetleri

Geleneksel oruç sistemimize çok benzer. Günün belirli zamanlarında yiyip belirli bir zaman diliminde ise aç kalmayı hedefler. Geleneksel oruçtan farkı, aç kaldığınız zaman dilimlerinde su, bitki çayları, soda gibi içecekleri tüketebiliyor oluşunuzdur. International Food Information Council Foundation (Uluslararası Gıda Enformasyonu Konseyi Kurumu) araştırmasına göre, geçen yılın en popüler diyeti seçilmiştir.

Aralıklı oruç tutmanın farklı yolu vardır. Son dönemin popüler üç aralıklı oruç türü;

16-8 diyetinde günün 16 saati hiçbir şey yememek gerekiyor. Yemek yenebilen 8 saatlik aralık için genelde öğlen 11 ile akşam 7 arası tercih ediliyor.

5-2 diyetinde haftanın arka arkaya olmayan iki günü, günlük alınması gereken kalorinin sadece yüzde 25’i alınıyor.

24 saatlik oruçta da haftanın ya da ihtiyaca göre sadece ayın bir günü hiçbir şey yenmiyor.

Kalori alımınızı azalttığınızda tüm bu yöntemler, yemek dönemlerinde daha fazla yiyerek telafi etmediğiniz sürece kilo kaybına neden olmaktadır.

2020’nin En Favori Diyetleri
Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları