Bahar Alerjisi ve Çözüm Önerileri
Yazı Boyutu:
Bahar çok güzel olsa da alerjisi olanlar için keyifsiz geçebiliyor. Ama alacağınız birkaç tedbirle bahar alerjisinin olumsuz etkilerini minimuma indirebilirsiniz.
Isınan havalar, açan çiçekler ve yeşillenen ağaçlarla bahar kesinlikle çok güzel bir mevsim. Ama eğer mevsimsel alerjiniz varsa baharın güzelliği yerini burun akıntısına, kesilmeyen hapşırmalara ve zor alınan nefeslere bırakabiliyor.
Her sene bahar aylarında yükselen mevsimsel alerji ya da bir diğer adıyla bahar alerjisinden muzdaripseniz, alacağınız birkaç tedbirle bu dönemi daha rahat hatta hiç belirti göstermeden atlatabilirsiniz. Alerjinin belirti göstermemesi için alabileceğiniz önlemlerle alerjiye neden olan faktörleri azaltabilir hatta baharı alerjisiz şekilde geçirebilirsiniz.
Bahar Alerjisi Nedir?
Bahar alerjisini tam olarak anlayabilmek için, bahar aylarında doğanın canlanmasına, bitkilerden salınan polenlere bakmak gerekiyor. Normal zamanda olmayan ya da az olan polenler ortaya çıkınca vücutta -özellikle burun ve gözlerde- rahatsızlık veren tepkilere yol açabiliyor. Ağaçlardaki, çiçeklerdeki hatta otlardaki gözle görülemeyecek kadar küçük olan polenler solunum yolundan vücuda giriyor ve bağışıklık sisteminde tepkimeye yol açıyor. Bu tepkimeyle ortaya çıkan histamin sonrasında vücut alerjik belirtiler gösteriyor. Ve bu belirtilerin azalması, ortadan kalkması için önlemler alınmazsa alerji kendini kronik sinüzite çevirebilir ve akciğerlere kadar ilerleyerek astım ya da bronşite sebep olabilir.
Bahar Alerjisinin Nedenleri
Aslında bu sorunun cevabı tamamen polenlerde saklı. Özellikle nisan ayıyla birlikte yükselişe geçen havadaki polenler solunum yolunda, gözlerde tepkilere yol açabiliyor. Ve bu tepkiler yüzünden yaşam kalitesi ciddi oranda etkileniyor. Burada ayırt edilmesi gereken nokta; farklı kişilerde görülen bahar alerjisi aynı semptomları gösterse de herkesin tepki gösterdiği polenlerin farklı olduğudur.
{773105}
Bahar Alerjisi Semptomları
Her ne kadar bahar alerjisi denildiğinde akıllara solunum yolundaki sıkıntılar gelse de gözler de mevsimsel alerjiden etkilenebiliyor. Belirtiler ister hafif ister şiddetli olsun alerjik belirtiler olduğu zaman ilerlemesini engelleyen tedbirler alınmalı ve alanında uzman bir doktor gözetiminde tedaviye başlanılmalı; gerekirse alerji testleriyle nokta atışı teşhis koyulmalıdır.
Bahar aylarında kendini gösteren burun tıkanıklığı, hapşırma, bitmeyen geniz akıntısı, öksürük, kulak-burun-boğaz arasındaki kaşıntıya ek olarak gözlerde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı da mevsimsel alerjinin belirtilerinden. Tüm bu alerji belirtileri vücudu yorabildiği ve kalitesiz uykuya neden olduğu için de bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Mevsimsel Alerji Nasıl Önlenir?
Bahar alerjisinin neden, havada uçuşan polenler olduğu ve tek bir bitkiden yayılan polenler de 500 kilometre kadar yayılabildiğinden bunu kontrol etmek için çok dikkat etmek gerekiyor. Yeni nesil hava durumu yayınları havadaki polen durumunu gösterebiliyor ve birçok şehrin polen haritası yayınlanıyor. Polenler en çok sabah 05.00 ile 10.00 arasında salınıyor. Eğer polen alerjisi hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa bu saatler arasında dışarı çıkmamak ya da evi havalandırmak için cam açmamak gerekiyor. Polenler kıyafet üzerinde ve saçlarda da kalabiliyor. Bu yüzden polen mevsiminde dışarı çıkarken saçları toplamak, eve girince kıyafetleri değiştirmek ve duş almak alerjiyi azaltan etkiye sahip.
Bahar alerjisinin etkisinin az olması için en önemli olan kriter hava kalitesinin yüksek olması. Bu yüzden kalabalık şehir ve orman ya da yeşil alanı bulunan alanlar yerine havanın daha polenden arınmış olduğu sahil kesimi veya yüksek rakımlı yerler tercih edilebilir. Bu bölgeler daha temiz havalı olduğu için alerji üzerinde olumlu etkiye sahip. Kalabalık iş yerleri ve evler için de hava temizleyiciler kullanmak alerjinin semptomlarını azaltıyor.
Havayı Alerjenlerden Arındırın
Kapalı ortamlar alerjiye neden olan etmenleri daha fazla taşır. Yani camı açıp evi havalandırdığınızda hem dışardaki alerji yapan etmenleri içeriye almış olursunuz hem de içerideki havanın kalitesini değiştiremezsiniz. Ev tozu, polen ve evcil hayvan tüyleri kapalı ortamlarda daha etkili olur ve evlerdeki hava dışarıya göre beş kat daha fazla alerjen etki yapar. Özellikle bahar aylarında daha çok ortaya çıkan; hem açık camlar hem de kıyafetlerle -hatta saçlarımızla- eve taşınan polenler, evde olmadığını düşündüğümüz zamanlarda bile aslında mobilya, perde, halı gibi her kumaş içerisinde bulunabilen toz akarları; çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan salgılanan tüyler alerjen olabiliyor. Farklı markalardan hava temizleyiciler bu noktada büyük bir rahatlık sağlıyor.