She's Mercedes İle İlham Veren Sohbetler: Belgin Aksoy
Yazı Boyutu:
Global Wellness Day kurucusu Belgin Aksoy ile ilham verici bir sohbet gerçekleştirdik.
Mercedes-Benz’in ilham veren kadınlardan yola çıkarak oluşturduğu She’s Mercedes platformu için, ilham veren kadınlar ile bir araya geliyoruz! Bu isimlerin hikayelerini sizler ile buluşturarak, hayalleri olan tüm kadınlara cesaret, güç ve ilham vermeyi diliyoruz. Kadınların başrolde olduğu bu ilham verici başarı hikayelerini ön plana çıkarırken; başarı için vazgeçmemenin, başarısızlıktan ders almanın ve kadınlar arasındaki dayanışmanın önemine de dikkat çekmeyi istiyoruz. Bu amaçla Global Wellness Day kurucusu Belgin Aksoy ile keyifli bir röportaj yaptık. She’s Mercedes’in odaklandığı dört ana kategoriden biri olan “İyi Yaşam” konusunda Türkiye’nin en söz sahibi isimlerinden olan Belgin Aksoy, hem mesleğindeki başarıları hem de güçlü duruşu ile ilham veriyor.
Belgin Aksoy
Türkiye’de yarattığınız bir özel gün, sınırları aştı ve dünyanın dört bir yanında kutlanır hale geldi. Bu fikrin ortaya çıkışının arkasında ise çok ilham verici bir hikaye var. Bu hikayeyi ve Global Wellness Day’in yaratım sürecini okuyucularımız ile paylaşır mısınız?
2004 yılında ciddi sağlık sorunları yaşadım. Sağlığımı geri kazanmak üzere yaşadığım zorlu ancak her gün yeni bir şey öğrendiğim bu süreçte, hayatımda radikal değişiklikler yaptım. Sağlık ve mutluluk dengesinin vazgeçilmez bir terazi olduğunu tecrübeyle sabitledim. Yaşamımdaki değişimin pozitif etkilerini gördükten sonra bu konuda eli kolu bağlı oturamazdım, bir şeyler yapmalıydım.
İşte bu emek dolu yolculuğun başlangıç noktası, basit ancak bir o kadar da manidar bir soru ile oldu; “İyi yaşamak hepimizin ortak hayaliyken, neden dünya genelinde kabul görmüş bir “İyi Yaşam Günü” yok?” Bu düşünceyle, bir Türk kadını olarak Global Wellness Day’i yaratıp, etkisini tüm dünyaya yaymak için yola koyuldum.
Her yıl Haziran ayının 2. cumartesi günü kutlanan Global Wellness Day, herkesi bir gün bile olsa “Nasıl daha sağlıklı ve iyi yaşarım?” düşüncesine yönlendirmek, hem bireyleri hem toplumu “İyi yaşam” konusunda bilinçlendirmek için var. GWD’nin temel amacı; yaşamımızın kıymetini bilmek, şehir yaşamının stresinden ve günlük kötü alışkanlıklardan arınmak, ilham verici bir görevde ülkeleri bir araya getirmek, “İyi Yaşamın” bir lüks değil, bir gereklilik ve hepimizin temel hakkı olduğu mesajını yaymak.
Bu hikayede zorluklardan gerçek anlamda “iyilik” doğmuş ve dünyanın dört bir yanına dağılmış! Türkiye’de attığınız bu özel adım nasıl 150’den fazla ülkede yankılandı? Bu yolculuğu anlatır mısınız biraz?
2012 ve 2014 yıllarında sadece Richmond Nua Wellness Spa’da kutlanan bir gün olan Global Wellness Day, 2014 yılında davetimizle Türkiye’ye gelen Amerikalı basın heyetinin ziyaretinden sonra Huffington Post başta olmak üzere uluslararası basında yer almaya başladı. Uluslararası medya platformlarında yer almaya başladıktan sonra Global Wellness Day hızlı bir şekilde dünya ülkelerinde tanınmaya başladı. Aynı yıl Global Wellness Day, wellness & spa endüstrisinin en prestijli etkinliklerinden biri olan Global Spa & Wellness Zirvesi’nin gündemine girmeyi başardı.
Global Wellness Day’i dünyaya tanıtmak adına, yer aldığımız tüm uluslararası platformlarda wellness sektöründeki üst düzey temsilciler ile görüştük. GWD’yi tüm network alanına yaymak adına şahsen ben birçok uluslararası etkinlikte konuşmacı olarak yer aldım. Bunlardan biri de 2014 yılında Fas, Marakeş’te wellness ve spa dünyasından 400 üst düzey delegenin katılımıyla düzenlenen 8. Global Spa ve Wellness Zirvesi’ydi. 400 delegenin tam desteğini alan GWD, 50’den fazla ülkenin etkinlik takviminde yer aldı.
Aynı zamanda, “Wellness Sektörünün Geleceği” konulu infografik film yarışmasında Global Wellness Day infografik videosu 50 ülke arasında birinci oldu. 2012 ve 2014 yıllarında sadece Türkiye’de kutlanan GWD, 2020 yılında ise 150’den fazla ülkede 300 milyonun üzerinde kişi Global Wellness Day aracılığıyla daha iyi bir yaşama evet dedi.
Bu yılın teması, zihinsel sağlığımızı korumak… Temanın arkasındaki nedenlerden bahseder misiniz?
Dünyada her on kişiden biri, ruh sağlığı sorunları yaşıyor. Böyle bir dünyada, zihnimizi ve ruhumuzu korumak için gereken adımları atmalıyız. Özellikle gençler, bu konuda yetişkinlerden daha savunmasız. Yalnızlık hissini en çok bildiren grup 16-24 yaş arasındaki gençler. Covid-19 pandemisini de düşündüğümüzde, birçok kişinin hayatı, zihinsel anlamda daha da zorlaştı. Bu yüzden Global Wellness Day’in bu yılki ana teması, "Bir gün, tüm yaşamınızı değiştirebilir!" sloganıyla – beslenme, fiziksel egzersizler ve şefkatli topluluklar oluşturmanın yanı sıra “zihinsel sağlığımızı korumaya” odaklanmak olacak.
{773948}
Global Wellness Day’in 10. yılı dünyada nasıl kutlanacak? Katılımcıları neler bekliyor?
Global Wellness Day bu yıl 12 Haziran Cumartesi günü on-line olarak düzenlenecek. Birçok ünlü konuşmacı ve uzmanın katılacağı Global Wellness Day kutlaması YouTube ve Facebook’tan yapacağımız canlı yayın ile izlenebilecek. Program, Türkiye saati ile 09:00 – 21:00 arası 12 saat sürecek ve 35 ülkeden alanında uzman 65 kişinin 5-10 ve 15 dakikadan oluşan mesajlarını canlı olarak izleyeceğiz.
Dünyanın dört bir yanından katılacak olan ünlü ve alanında uzman isimler arasında Uluslararası Aktör ve Senarist – Said Taghmaoui, İngiltere Eğitim Bakanlığı’nın Gençlik ve Ruh Sağlığı Elçisi – Dr. Alex George, Global Wellness Day meditasyon seansına liderlik edecek olan Hayırsever, Manevi Lider ve Barış Elçisi – Sri Sri Ravi Shankar, Ödüllü Görüntü Yönetmeni, Netflix’de üçüncü sezonu yayınlanmakta olan Moving Art’ın Yönetmen ve Yapımcısı – Louie Schwartzberg, Hayırsever, Rancho la Puerta'nın Kurucu Ortağı ve "İyi Yaşamın Babanesi" olarak tanınan, 99 yaşındaki – Deborah Szekely, TED konuşması ile 9,4 milyondan fazla izlenmesi olan Shaolin Temple Avrupa’nın Yöneticisi – Master Shi Heng-Yi, New York Times'ın en çok satan yazarı, zihin, beden ve ruh sağlığı uzmanı – Kimberly Snyder, Biyofizikçi ve eski NASA bilim adamı – Fred Maxik, sosyal ve çevresel değişim için müzik yapan uluslararası sanatçılar grubu – NYADO, Polonyalı Akordeon Virtüözü – Marcin Wyrostek, Opera Sanatçısı – Boyd Owen, YouTube’da 36 milyondan fazla izlenme sayılarıyla İrlandalı ikiz Vegan Beslenme Uzmanları – Steve & Dave (The Happy Pear), Yazar, Konuşmacı ve Bütünsel Yaşam Mentoru – Clara Seren Amram, Ünlü Yogi ve Yoga Revealed’ın Kurucusu – Andrew Sealy, Nörobilimci ve İtalya, Parma Üniversitesi Stres Fizyolojisi Laboratuvarı Başkanı – Dr. Andrea Sgoifo; Nefes ve İnsan Davranışları Uzmanı ve Breath Hub’ın Kurucusu – Nevşah F. Karamehmet, Global Wellness Institute Başkanı ve CEO'su – Susie Ellis’in yanı sıra ben ve oğlum tandem yamaç paraşüt uçuşu yapacağız ve Dünya Rekortmeni Wingsuit BASE Jumper – Cengiz Koçak, iki yamaç paraşütü arasından wingsuiti ile nefes kesici bir geçiş gerçekleştirecek.
Bu yıl GWD’yi kutlayan yeni ülkeler var mı?
Bu yıl GWD’yi kutlayan yeni ülkeler arasında Barbados, Cezayir, Suudi Arabistan, Laos, Malezya, Venezuela ve Endonezya bulunuyor.
“Wellness” ve “wellbeing”, özellikle son dönemde en çok kullanılan kavramlardan. Bu konuda yazılan kitaplar, verilen eğitimler ve bu alan ile ilgili ürünler, büyük ilgi görüyor. Özellikle, pandemi ile birlikte bu ilgi satış rakamlarına da yansıyor. Bu kavramlar sizin için neyi ifade ediyor? Sizin için “iyi yaşam” ne demek?
Her şeyden önce wellness, bir lüks değil, her insanın doğal hakkıdır. “Wellness” benim için bir bütün. Çocukluktan itibaren doğru alışkanlıklar edinerek, fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olma hali, insanın kendini keşfetme süreci, bedenin ve ruhun bir denge ve akış içinde olabilmesidir.
Wellness, hayat kalitesidir. Wellness nasıl göründüğümüzü, nasıl hissettiğimizi, çevremizdekilerle nasıl ilişki kurduğumuzu ayna gibi yansıtır. Wellness aynaya bakınca gördüğünüz yansımadan mutlu olmaktır. Wellness öz sorumluluktur, başkalarının sizin yerinize karar vermesine izin vermemektir.
Daha “iyi bir yaşam” için adım atmak isteyenlere verebileceğiniz tavsiyeler neler? Nereden başlamak gerekiyor?
Bu sıkça sorulan soruya cevap olması için, Global Wellness Day’in 7 Adımlık Manifesto’su, dünyada herkesin yaş, cinsiyet, milliyet ya da sosyo-ekonomik farkları gözetilmeksizin kolayca ulaşabilmeleri ve uygulayabilmeleri amacıyla yaratıldı. Önemli olan, hepsi olmasa bile en azından birkaç tanesini düzenli olarak günlük hayatın bir parçası haline getirebilmek.
İyi yaşamı bir hayat tarzı haline getirmek için, kişilerin 7 basit adımı atmalarını amaçlıyoruz.
{773505}
GWD 7 Adımlık Manifestosu;
1. Bir saat yürüyüş yapın.
2. Daha fazla su için.
3. Plastik şişe kullanmayın.
4. Doğal gıdalarla beslenin.
5. İyilik yapın.
6. Sevdiklerinizle aile yemeği yiyin.
7. Saat 22:00’de uyuyun.
Geçtiğimiz yıl Fransa Enstitüsü’nde gerçekleşen özel davette, La Fédération des Professionnels du Bien-ētre tarafından verilen “Personality of the Year – Yılın İnsanı” Ödülü’nü kazandınız. Peki, siz bu sene “Yılın İnsanı Ödülü”nü verecek olsaydınız, kime verirdiniz?
Öncelikle, ilk kez Fransız olmayan birine verilen bu ödüle layık görülmekten ötürü bir Türk olarak gurur duyduğumu belirtmek isterim. 2012 yılından bu yana düzenlenen “Soirée Label Qualité SPA-A” törenine Wellness profesyonelleri ve sektörün önde gelen isimleri katılıyor. Ödül için insani değerler, yaratıcılık ve inovasyon, güçlü etki ve mesleki vizyon gibi ana kriterler dahilinde; çevresine ilham veren, başarılı kişiler değerlendirmeye alınıyor. Bu kriterleri göz önünde bulundurursak ben “Yılın İinsanı Ödülü”nü wellness dünyasının babanesi olarak bilinen Deborah Szekely’e verirdim.
Başarıya giden yolda engeller de başarısızlıklar da kaçınılmaz. Böyle anlarda kendinizi nasıl motive ediyorsunuz? Nasıl tekrar tekrar ayağa kalkıyorsunuz?
Bir şeyi başarmak için motivasyona ihtiyacınız varsa, onu yeterince istemiyorsunuzdur. İstediğimi başarma yolunda karşıma çıkan engeller bana ancak daha çok çalışmak için kamçı olabilir. Engeller, onları avantaja çevirmek için önümüze çıkarılan hediyeler aslında. Olağanüstü başarılı ya da olağanüstü başarısız olabilirim, sıkıcı bir hayatım olmasın yeter bana.
She’s Mercedes platformunda yer alan tüm kadınlar cesaretleri, azimleri ve güçlü duruşları ile kitlelere ilham vermelerinin yanı sıra belki de en çok birbirlerine ilham ve güç veriyorlar. Daha iyi bir toplum için tüm kadınlara yayılması gereken mesaj da bu esasında. Bu konuda sizin düşünceleriniz neler?
Kadınlar, analog düşünebilen erkeklere kıyasla dijital düşünme yetenekleri, iç güdülerini kullanabilmeleri, detayları inceleyerek bütünün iyiliği için çalışabilme yetileri ve dayanıklılıkları sayesinde tarih boyunca fark yaratan başarılara imza atmış ve ilham olmuşlardır. Gelişmekte olan toplumlarda, kadınların güçlenmeye değil, var olan güçlerini fark etmeye ihtiyaçları var. Biribirimize destek olarak, içimizde yanan o ateşi, ellerimizde taşıdığımız meşaleye çevirebiliriz.
Siz de yaptığınız işteki başarınız ve hayata karşı duruşunuzla ilham veren bu kadınlardan birisiniz. Peki, hayatınız boyunca size ilham veren kadınlar kim oldu? Onlardan ne öğrendiniz?
“Sağlıklı bir zihin için hayatta neye tutkun olduğunu bul” der, bugün 98 yaşında bastonsuz dimdik yürüyen Deborah Szekely.
“Başarılı olmak için çok çalış ama 5 çayı keyfini sakın kaçırma” der Semiramis Sekban.
Sizden ilham alan kadınlara siz ne söylemek istersiniz? Özellikle kendi yollarını çizerken sizden ilham alan gençlere verebileceğiniz tavsiyeler var mı? Keşke ben o yaşta bilseydim dediğiniz şeyler?
“Keşke” hiç kullanmadığım bir kelime. Aldığım kararlar yanlış bile olsa, geriye dönüp bakar ve o günkü bilgim, tecrübem ve ortam dahilinde alınabilecek doğru kararmış diye düşünürüm. Yaşa gelince, her yaşın kendine göre zorlukları fakat bir o kadar da keyfi var.
Tavsiyelerim şu şekilde olur:
-
Önce kendinize sonra başkasına aşık olun.
-
Hiç bir şey için geç değil – hayalini kurduğunuz işi yapmak için asla geç değil.
-
İç sesinizi dinleyin, çok çalışın, dürüst olun ve başarısız olmaktan korkmayın.
-
Beyninizin daha iyi çalışmak için oksijene ihtiyacı var, açık havada yürüyüş yapın.
-
Sağlıksız yaşam yediklerimiz ve yapmadıklarımızdır.
-
Kendi kendinizin kahramanı olun.
-
Gözleriniz ile gülümseyemiyorsanız, gülümsemeyin.
-
Hayatınızın direksiyonunu hiç kimseye ama hiç kimseye vermeyin.
Belgin Aksoy Kimdir?
1995 yılında Institute Hotelier Cesar Ritz’ten mezun olan Belgin Aksoy, uzun yıllardır otel ve turizm sektöründe çalışıyor. Türkiye’nin ilk destinasyon spası Richmond Nua Wellness Spa’yı kuran Aksoy, “İyi yaşamak hepimizin ortak hayaliyken, neden dünya genelinde kabul görmüş bir “İyi Yaşam Günü” yok?” düşüncesiyle Global Wellness Day’i kurdu ve 2012 yılında bu özel günü tüm dünyanın takvimine eklemeyi başardı.