Boyun Skolyozu Hakkında Her Şey

Yazı Boyutu:
Amerikan Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Yaprak Ataker ile boyun skolyozu hakkında bilinmesi gerekenleri konuştuk.

Skolyoz Nedir? Boyun Skolyozu Nedir?

Skolyoz, omurgada en sık görülen şekil bozukluğu. Bu şekil bozukluğu üç boyutlu olup radyolojik olarak ön arka planda 10 derece ve üzerindeki eğrilikler skolyoz olarak kabul edilir. Omurgaya yandan bakıldığında düzleşme ve kamburlaşma da bu şekil bozukluğuna eşlik edebilir. Skolyoz omurganın boyun, üst sırt, alt bel olmak üzere çeşitli seviyelerinde görülebilir. Boyun bölgesinde görülen skolyoz genellikle sırt ve bel bölgesini etkileyen büyük eğriliğin devamıdır. Tek başına boyun bölgesinde skolyoz daha nadir olarak görülür.
Skolyoz Kimlerde Görülür ve Nedenleri Nelerdir?

Skolyoz her yaşta görülebilen bir omurga problemi. Çoğunlukla çocukluk ve ergenlik döneminde tanı konur. Yapısal ve yapısal olmayan nedenlerle gelişebilir. Bir bacak boyunun kısalığı, şiddetli kas spazmı gibi omurga dışı nedenler yapısal olmayan nedenler. Sinir- kas hastalıkları (nöromüsküler), doğumsal anomaliler, omurganın dejeneratif hastalıkları, osteoporoz, travmalar, tümöral durumlar ve idiyopatik nedenler ise yapısal skolyoz nedenleri. Yapısal skolyoz hastalarının yüzde 80’i idiyopatik; yani oluşum nedeni bilinmeyen gruptadır. İdiyopatik skolyozlar sıklıkla üst sırt, bel veya bu iki bölgeyi beraber etkiler.
Tek başına boyun bölgesini etkileyen skolyoz, omurganın doğumsal şekil bozuklukları (bir omurun şeklinin bozukluğu, iki veya daha fazla omurun birleşik olması gibi) veya boyun omurlarının travmalarına bağlı karşımıza çıkabilir. Klippel- Feil sendromu, Chiari malformasyonu gibi nedenlere bağlı boyun skolyozu erken çocukluk ve ergenlik döneminde görülürken travmalara bağlı nedenler sıklıkla erişkin yaşlarda karşımıza çıkar.
Boyun Skolyozu Belirtileri Nedir?

Omurga kolonunun diğer bölgelerinde görülen skolyozlardan farklı olarak boyun skolyozu, hastalarda daha fazla ağrıya neden olabilir. Boyunda sertlik hissi, kas spazmları, baş ağrıları, boyun omurları arasında sinir sıkışmasına bağlı kollarda uyuşma, ağrı olabilir. Çene eklemi boyun skolyozunda etkilenebilir ve bu durum nedeniyle ağız kapanmasında, yüzde asimetri olabilir, çiğneme sırasında çene ekleminde ağrı olabilir. Bunun dışında boyun bir yana daha fazla yatık veya dönük olabilir, omuzların seviyesi farklı olabilir.
Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Skolyoz günlük yaşantımızda yanlış oturmamız veya yanlış egzersiz yapmamız nedeniyle gelişmez. Ancak skolyozu olan bir kişi, bu problemi nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde uygun olmayan şekillerde oturabilir. Bu da skolyoza bağlı kas iskelet sistemi ağrılarına neden olabilir.
Boyun skolyozunun nedeni ortaya konduktan sonra bu bozukluğa bağlı gelişen ağrı ve kas spazmı gibi semptomlarını gidermek için kişiye özel egzersiz programları, ergonomi eğitimleri, fizik tedavi uygulamaları ve manuel tedavi (masaj, miyofasyal gevşetme, mobilizasyon vs) yöntemleri uygulanabilir. Özellikle sırt ve bel skolyozuna eşlik eden boyun skolyozlarında uygulanan özel egzersiz teknikleri hem ilerlemesini önlemede hem de kas dengesizliklerini gidermekte etkilidir. Gereken durumlarda sinir kökü blokajları, radyofrekans gibi ağrı tedavisi yöntemleri uygulanabilir.