Organ Saati: Her Gece Aynı Saatte Uyanmanın Sebepleri

Yazı Boyutu:
İçinizde bir alarm kurulmuş gibi her gece aynı saatte uyanıyor ve tekrar uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uyku saati olmayan zamanlarda uyumak istiyorsanız ve bu durumun sebebini de bulamadıysanız, Çin tıbbının “organ saati” kavramı ile tanışmalısınız.
Geleneksel Çin Tıbbı uygulayıcıları hastalıklardan sorumlu organı belirlemelerine yardımcı olmak için ‘Vücut Organ Saati’ni kullanır. Organ saati konseptine göre, organların günün 24 saati içinde “kendi zaman dilimleri” vardır. Hayat enerjisi, yani “Qi”, 24 saatlik bir döngüyle vücudun meridyenleri ve organları arasında iki saatlik aralıklarla hareket eder. Her iki saatte bir, bir organ için de zirveye ulaşır; eğer o organda uyumsuzluk varsa bu durum duygularınızı ve uykunuzu etkileyebilir. Çin tıbbında vücut, zihin ve duygular birbirinden ayrılamaz. Yani fiziksel bedeninizde uyumsuzluk varsa, bu duygusal durumunuza bağlıdır.
Vücudumuz bize her zaman semptomlarla neye ihtiyacı olduğunu gösterir. Bu ipuçlarını bir rehber olarak kullanmak ise bize kalmış. Her organın günlük takip edilmesi gereken bir onarım ve bakım saati olduğunu anlamak, daha sağlıklı olmak için nasıl davranmamız gerektiğini öğretir. Ayrıca tam olarak hangi organ sisteminin veya duygunun güçlendirilmesine ve çözülmeye ihtiyacı olduğunu belirlemeye de olanak tanır.
Gece aynı saatte derin uykusundan uyananlardansanız, uykunuzun bölündüğü saate göre neye ihtiyacınız olduğunu keşfedebilirsiniz.
Saat 21.00 – 23.00 – Kalp ve Perikard

Çalışma biçimini etkileyen duygu: Sevinç, neşe eksikliği, umutsuzluk.
Fonksiyonları: Endokrin ve lenfatik sistemlerimizle ilgilidir. Vücuttaki metabolizmayı kontrol eder.
Öneriler: Hobilerinize ve kendinize daha fazla zaman ayırın. Akşamları her zamankinden daha erken yatmayı çalışın, sakinleştirici bir gece rutini oluşturun, akşam 9’dan sonra yapay ışıktan kaçının.
Saat 23:00 – 01:00 – Safra Kesesi

Çalışma biçimini etkileyen duygu: Kararsızlık.
Fonksiyonları: Safra kesesi, sindirimi kolaylaştırmak için safrayı depolar ve dışarı atar. Aynı zamanda karar verme sürecini de yönetir, sinirleri ve tendonları kontrol eder.
Öneriler: Uyumak için en iyi zaman. Alkol, trans yağlar ve baharatlı yiyecekler tüketmeyin. Erken ve hafif bir akşam yemeği yiyin ve yatmadan önce atıştırmalıklardan kaçının.
Saat 01:00 – 03:00 – Karaciğer

Çalışma biçimini etkileyen duygu: Öfke/sinir, hayal kırıklığı.
Fonksiyonları: Karaciğer her gece vücudumuzun detoksifikasyonundan ve duyguların işlenmesinden sorumludur. Karaciğer vücudun qi’sini yönetir. Tendonlar, tırnaklar ve gözlerle ilişkilidir.
Öneriler: Ölçülü alkol aldığınızdan ve son yemeğinizi yatmadan en az birkaç saat önce yediğinizden emin olun. Temiz, yani sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Bir hafta boyunca kahveyi kesin ve yerine sabah saatlerinde yeşil çay koyun. Öfkeniz ve hayal kırıklıklarınızla sağlıklı bir şekilde başa çıkmanın yollarını bulun. Düzenli egzersiz yapın.
Saat 03:00 – 05:00 – Akciğer

Çalışma biçimini etkileyen duygu: Kaygı ve belki de bastırılmış üzüntü.
Fonksiyonları: Solunum ve bağışıklık sistemini yönetir.
Öneriler: Akciğer kapasitenizi geliştirmek için nefes egzersizleri, meditasyon veya yoga yapmayı deneyin. Temiz havada daha fazla zaman geçirin. Üzüntü veya keder hakkında danışmanlık almayı düşünün. Her gece yatmadan önce günlüğünüze duygularınızı yazın, çözümlenmemiş bir duygu veya sorunla yatağa girmemeye çalışın.
Akupunktur, yoga, meditasyon, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve tutarlı bir uyku saatine bağlı kalmak, uykuyu, enerjiyi iyileştirmek ve duyguları dengelemek için vücudunuzdaki qi’yi dengelemenin harika yollardır.
Uyuyamadığınızda GÇT biyolojik saatinizi ve rutininizi kontrol edin, hangi alanların değişikliklere ihtiyacınız olduğunu tespit edin. Uykusuzluk günlük hayatınızı etkilemeye başladıysa mutlaka bir uzmana danışın. Enerjinizin (QI) çok düşük olabileceği kadar çok fazla enerjinin de rahatsız edebileceğini unutmayın.