preloader

Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

01.09.2024
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

Yazı Boyutu:

Çocuklara erken yatmalarını söyleriz. Büyümeleri, sağlıklı olmaları için şart olduğunu anlatırız. Büyüdükçe söylediklerimizi unuturuz. Oysa ki, erken uyumak her yaşta önemlidir.

Araştırmalar, sabah insanlarının gece kuşlarına göre sağlık, mutluluk, pratiklik konusunda daha şanslı olduğunu gösteriyor.

Birkaç yıl önce Virginia Üniversitesi tarafından çığır açan bir araştırma sonucu yayınlandı. Farelerin beyin hücreleri arasında gün boyunca biriken çöpün, uyku sırasında her 20 saniyede bir, beyindeki sıvıyla “yıkandığı” bulundu. Bu yıkanan çöpler, Alzheimer hastalığıyla bağlantılı bir protein beta-amiloidi maddesi içerdiğinden bu buluş uykuya yüklenen değeri çok daha fazla artırdı. Science dergisinde de bu araştırmanın uyuyan insanlar üzerinde yapıldığı ve yıkamanın aynı şekilde gerçekleştiği yayınlandı. Bu bilgiler sayesinde, karaciğer detoksifikasyonundan, beyin lenf sisteminin temizlenmesine kadar bir çok hayati fonksiyonun uyuduğumuz sırada gerçekleştiği öğrenilmiş oldu. Metabolizma ve hormonların düzenlenmesi de dahil vücudun kendini 23:00 gibi başlayarak sabaha karşı 5’e kadar tamir etmeyi sürdürdüğü saatlerde uykuda olmak tahminimizden daha fazla önem kazandı.

Uyku/uyanıklık döngülerimizi belirleyen, sirkadiyen ritmimizi düzenlemeye yardımcı olan melatonin salgısının karanlık bastıktan hemen sonra artması, sabaha karşı 2 ile 4 arasında zirve yapması ve gecenin ikinci yarısında düşmesi bu saatlerde derin uykuda olmaya bizi ikna etmeye destek güç oldu.

Uyku saatlerini sağlığınız için uygun olan zaman dilimlerine göre ayarlamanın bilimsel faydaları;

  • Stres ve kaygı azalır
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

Erken uyanan bireyler, gece kuşlarına göre daha olumlu düşüncelere sahiptir. Daha iyimser, uyumlu ve yaşamdan memnun oldukları bulunmuştur. JAMA Psikiyatri dergisinde (Amerikan Tabipler Birliği tarafından yayınlanan aylık tıp dergisi) yayınlanan çalışma, 840.000 kişinin genetik verilerini analiz etti ve genetik olarak daha erken uyanmaya yatkın olanların depresyon tanısı konma olasılığının daha düşük olduğunu buldu.

Saat 22:00 da uyuduğunuzda, bedeniniz ve zihniniz kendini yenilemek için yeterli zamana sahip olur ve bu da daha sağlıklı bir beden ve zihinle sağlar.

Uyku kalitenizi besinlerle artırabileceğinizi biliyor muydunuz? Bu gıdalar sayesinde uykularınız çok daha iyi olabilir.

  • Enerji artar
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, bir grup sporcu altı hafta boyunca erken yatıp, uykularını gecede 10 saate çıkardı ve performanslarının tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı görüldü.

  • Kanser riski azalır
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir araştırma, gece vardiyasında çalışan kişilerin biyolojik ritimde problem yaşadıkları ve kanser hastalığına maruz kalma riskiyle karşı karşıya olduklarını gösterdi.

{772299}

  • Cilt güzelleşir
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

Her güzellik önerisi, erken yatmanızı ve gece boyunca vücudun kendini onarmasına izin vermenizi söyler. Yetersiz uyku yaşlanma sürecini hızlandırır ve hiçbir kozmetik ürünün kapatamayacağı kırışıklık ve göz altı torbalarına, morluklarına neden olur.

  • Kilo korunur
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

Geç uyananlar geç yemek yemeye ve aç olmadıklarında bile yemek yemeye eğilimlidirler. Uyku eksikliğinin, artan ghrelin seviyelerini ve azalan leptin seviyelerini tetiklediği ve bunun da artan açlığa ve iştaha yol açtığı bilinmektedir. Vücudun gece atıştırmalarından aldığın kaloriler yanmak yerine depolanır. Düzgün bir gece uykusu metabolizmanızı sıfırlamanıza yardımcı olur ve kan şekerinizi düzenler. Doğru uyku sadece obeziteyle savaşmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda diyabet geliştirme riskini de azaltır.

  • Hafıza kuvvetlenir
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

İyi bir gece uykusu, bilgileri daha iyi özümsemenize ve saklamanıza yardımcı olur. Bu, yeni şeyler öğrenme yeteneğinizi geliştirmenize yardımcı olur ve hafızanızı geliştirir.

Uyuduğumuzda, beynimiz uyanık olduğumuz andan itibaren her şeyi birleştirir ve korur. Dolayısıyla iyi bir gece uykusu bilgiyi gördüğümüz gibi özümsememize ve öğrendiğimiz her şeyi aklımızda tutmamıza yardımcı olur.

Sirkadiyen ritminizi nasıl düzenleyeceğinizi gösteren tüyoları bu içerikte keşfedeceksiniz.

  • Kalp sağlığına destek olur
Erken Yatmanız İçin 7 Bilimsel Neden

İngiltere’de yaklaşık 6 yıldır 88 bin kişi üzerinde yapılan European Heart Journal-Digital Health’de (Oxford University tarafından Avrupa Kardiyoloji Derneği adına haftalık olarak yayınlanan, kardiyoloji tıp dergisi) yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, spesifik olarak gece yarısı veya daha sonra yatmak, kalp hastalığı riskinin %25 daha artırdığını göstermiştir.

Yaprak Üner
Yaprak Üner Tüm Yazıları