Glutatyon Hakkında Her Şey
Yazı Boyutu:
Amerikan Tıp Merkezi dahiliye bölümünden Dr. Pınar Akan, antioksidanlardan biri olan glutatyon ve son dönemde sıkça duyduğumuz glutatyon tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.
Dr. Pınar Akan
Adını sıkça duymaya başladığımız glutatyon vücutta üretilen bir peptitdir ve antioksidan siklüslerinde önemli rol oynamaktadır. Yapısı ve önemi uzun zamandır bilindiği halde hastalıkların tedavisinde son yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Daha çok detoksifikasyon (toksik maddelerden arındırma) için kullanıldığından dermatoloji ve anti aging klinikleri bu konuya eğildiler.
Tedavi sürecinde doğal bir madde olan glutatyonun, enflamasyon ve oksidasyon nedeniyle vücutta artan ihtiyacın kısa sürede karşılanması ile tekrar doğal dengelerine kavuşturması amaçlanmaktadır. Kronik bir inflamasyon durumunda altta yatan nedeni tedavi etmek esas hedef olmalıdır. Bu nedenle her hastalığa deneme amaçlı glutatyon vermek doğru değildir. Ayrıca glutayon ve vücuttaki enflamasyon oranları ölçülebilmektedir. Diğer hastalıklarda olduğu gibi ölçümler yapılarak tedavilerin planlanması hem tanı hem de tedavinin etkinliği konusunda yol gösterici olacaktır.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon karaciğerdeki en önemli antioksidandır. Sistein, glutamat ve glisin olan üç aminoasitten oluşur. Vücuttaki diğer mineraller ve C vitamini ile detoksifikasyon yapar. Vücuttaki tüm hücrelerini serbest radikallerden ve oksidatif stresten korur. Özellikle yağda eriyen toksinleri suda erir hale getirerek böbreklerden ve karaciğerden atılmasını sağlar; ağır metallerin atılımını kolaylaştırır. Antioksidan döngülerinin vazgeçilmez bir parçasıdır.
Glutatyon Nelerde Bulunur?
Karaciğer hücrelerinde ve kırmızı kan hücrelerinde bulunan glutatyonun esas üretim yeri karaciğer hücreleridir. Besinlerdeki et ürünleri, sebzeler ve meyvelerde vardır. Dolayısıyla diyetten alınabilir. Protein alımı artınca glutatyon sentezi artar. Amino asit ve kükürt içeren yiyecekler glutatyona dönüşür. Sindirim sisteminde midede hidrolize edilir, glutatyon hücrelerin içine bütün olarak giremeyeceği için bölünerek aminoasitlere ayrışır. Karaciğer hücresinde tekrar üretilmesi gerekir. İnce bağırsaktan emilimi zordur. Bunun yerine sistein içeren yiyeceklerden alınması daha etkili olur. Ancak zaman ve enerji ihtiyacı da artacağı için damardan verilmesi yararlanılmasını arttırmaktadır.
Glutatyonun Nasıl Kullanılır?
Glutatyon ağızdan tabletler, cilt bantları, ampul olarak damardan veya kas-içi olarak kullanılabilir. Midede çabuk hidrolize olması nedeniyle oral yoldan etkinliği çok düşüktür. Çocuklarda transdermal bantlar kolaylık sağlar. Erişkinlerde damardan veya kalçadan uygulama yapılır. Sinerjistik vitaminlerle birlikte verilir. Bu tedaviler hekim gözetiminde ve klinik ortamında yapılmalıdır.
{773688}
Kimler Glutatyon Kullanmalı?
Her tedavi gibi glutatyon tedavisi de kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Serbest radikal ölçümü ile glutatyon seviyelerinin ölçümü daha bilgilendirici olur. Ayrıca kişinin karaciğer – böbrek fonksiyonları ve mineral seviyeleri de önem taşır. Altta yatan hastalıkların bilinmesi gereklidir. Aktif kanser tedavisi gören kişilerin ve gebelerin hekimlerinden görüş almaları gereklidir.
Glutatyon Kullanılması Faydalı Olan Durumlar;
Enfeksiyonlar sonrası iyileşme dönemi
Güneş hasarı
Katarakt
Akciğer hasarı
Sigara kullanımı
Alkol alımı
İlaç toksisitesi
Ağır sporlar
Yanıklar
Travmalar
Ameliyat sonrası
Yaşlılar
Cildin aşırı pigmentasyonu
Kimler Glutatyonu Kullanamaz?
Glutatyona duyarlı olan kişiler
Kanser geçmişi olan kişiler (doktor onayı ile)
Gebeler
{772943}