Mevsimsel Beslenmenin Önemi
Yazı Boyutu:
Mevsimsel değişikliklerin neden olduğu bedensel ve zihinsel etkilerle başa çıkabilmenin en önemli adımı mevsime göre beslenmek! Mevsimsel beslenmenin bedensel ve zihinsel etkilerini keşfedin ve hangi mevsimde hangi meyve-sebzeyi yemeniz gerektiğini öğrenin.
Atalarımızın tüm yiyecekleri organik, yerel, mevsimine uygun ve tazeydi. Biz ise istediğimiz an, her sebze ve meyvenin elimizin altında olmasını modern yaşamın nimeti sanıyoruz. Kış ortasında çilek yemeyi doğal karşılıyoruz. Dört mevsim tezgahta olan domatesin gerçek mevsimini nerdeyse unutuyoruz. Sosyal medyanın en popüler meyvesi avokadonun bütün yıl boyunca yetiştiğini zannediyoruz.
Oysa ki, mevsimsel değişikliklerin neden olduğu bedensel ve zihinsel etkilerle başa çıkabilmek için yaşam tarzı ve diyetimizde değişiklikler yapıp uyum sağlamak zorundayız.
Neden Mevsimsel Beslenilmeli?
Sağlığınız için önemli
Her meyve ve sebzenin yetiştiği mevsimde besin değeri en yüksektir. Yiyecekler tazeyken vücudu canlı ve sağlıklı tutar.
En olgun zamanından toplanıp birkaç gün içinde satın alıdığında maksimum besleyiciliğe sahip olur. Örneğin, ıspanak sadece sekiz günlük depolamadan sonra folat içeriğinin yüzde 47’sini, üç gün içinde de C vitamini değerinin yüzde 80’ini kaybeder.
Ayrıca, yiyecekler mevsim dışında yetiştirildiklerinde, doğal büyüme ve olgunlaşma ritimlerini takip edemezler. Bazı meyve ve sebzelerin yıl boyunca temin edilebilmesi için, olgunlaştırma ajanları olarak bilinen hasat öncesi ve sonrası işlemler uygulanır. Bunlara kimyasallar, gazlar ve ısı süreçleri dahildir.
Su içmek çok önemli. Peki suyu içerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Vücudunuzu sıcak ve soğuğun etkilerine karşı korur
Meyveler ve sebzeler, vücutta ısı üretmelerine, nemlendirici ya da serinletici etkiye sahip olmalarına göre kategorilere ayrılır.
Çoğu yaz meyve ve sebzeleri vücudu soğutur ayrıca nemlenmesini ve serinlemesini sağlar. Yaz sebze ve meyvelerinin çoğu su içeriğine sahiptir. Sıcak iklim etkilerine karşı mücadele etmek için antioksidan zengini karpuz, salatalık ve yeşil yapraklı sebzeler, yazın diyetinize kesinlikle eklenilmesi gerekir.
Aynı şekilde, kırmızı biber, zencefil, sarımsak gibi besinler ve baharatlar vücutta ısı üreten özelliklere sahiptir. Bu nedenle kışın tüketmek daha doğrudur.
Çevre için iyidir
Mevsimde ve yerel ürünlere bağlı kalmak sadece sağlığınız için değil çevre için de doğru seçimdir.
Kışın marketten satın aldığınız kabak eğer sera değilse raflarda yer almadan önce ne kadar yol kat ettiğini hiç düşündünüz mü?
Uzun mesafeli yolculuk yiyeceklerimizin sadece besin değeri ve maliyetlerini etkilemez. Aynı zamanda yakıt emisyonları da dahil olmak üzere negatif çevresel etkilerini göz ardı etmemek gerekir.
Yaz aylarındaki beslenmenizi en sağlıklı hale getirmek için bu tüyolara dikkat etmelisiniz.
Mevsimsel olarak beslenmeye hazırsanız mevsimlere göre yiyecekleri sizin için listeledik.
İlkbahar Besinleri
- Enginar
- Bakla
- Kuşkonmaz
- Fasulye
- Sarımsak
- Kale
- Semizotu
- Mantarlar
- Bezelye
- Turp
Yaz Besinleri
- Kayısı
- Avokado
- Salatalık
- Patlıcan
- Şeftali
- Kiraz
- Erik
- Domates
- Karpuz
- Kabak
Sonbahar Besinleri
- Elmalar
- Pancar
- Dolmalık biber
- Brokoli
- Havuçlar
- Marul
Kış Besinleri
- Brüksel lahanası
- Lahana
- Pırasa
- Yer elması
- Kereviz
- Portakal
- Limon
- Ispanak
- Brokoli
- Karnabahar
- Şalgam
- Kış kabağı