İstanbul’un En İyi Hamamları
Yazı Boyutu:
Her bir karışı tarihle dolu İstanbul’un geçmişten günümüze en iyi hamamlarını keşfedin!
Sıcacık hisler yaşatması, dertlere şifa diye tüm dünyanın dilinde olması, temizlik ve hijyen sağladığı için kültürümüzde ayrı bir sevilen noktaları keşfe çıkıyoruz. Sizleri hamamların tarihi dokusuyla büyülenmeye, vereceği temizlik hissini düşünerek mutlu olmaya, her şeyden önce de değerli hikâyelerini dinlemeye davet ediyoruz.
Gelin soğuk günler yaklaşırken içimizi sıcacık edecek, hijyenimizi en üst noktalara taşıyacak, tarihiyle de büyüleneceğimiz fakat hangi biri daha güzel diye karar veremeyeceğimiz İstanbul’un hamamlarını beraber tanıyalım…
İstanbul’un Tarihi Hamamları
Hürrem Sultan Hamamı, Sultanahmet
Şüphesiz ki Osmanlı tarihinde en çok tanınan kadınlardan biridir Hürrem Sultan; adına şiirler de yazılmıştır şarkılar da… Ve elbette onun adına inşa edilmiş bir hamam da vardır. İstanbul’un en güzel lokasyonunda tüm zarafetiyle ziyaretçilerini uzun senelerdir ağırlar. Ruhunuzu ve zihninizi dinlendirmek üzere Hürrem Sultan Hamamına doğru yola çıkmadan önce bu hamamın hikâyesini bir dinleyin deriz.
Hürrem Sultan Hamamı da 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından tasarlanmış olup o dönemin mimari özelliklerini yansıtan zarif bir yapıya sahiptir. Hamamın her bir noktası süslemelerle donatılmış. Giriş desenlerle süslenmiş büyük bir kapı ile korunur. İç tasarımı ise geleneksel Osmanlı hamamı tasarımına aittir. Zengin işlemeli kubbeler, sıcaklık ve soğukluk odaları, şık mermer işçiliği, çini süslemeleri ve mozaikler ile ziyaretçilerini büyüler.
Ruhunuzu, zihninizi, bedeninizi temizleyecek şifalı sular, tarihsel olarak İstanbul’un yeraltı su kaynaklarından gelir. Günümüzde ise Hürrem Sultan Hamamı, hem yerli hem de yabancı turistler için popüler bir turistik mekân ve spa olarak kullanılmaktadır. Hamamın içinde geleneksel Türk hamamı hizmetleri sunulur ve ziyaretçiler tarihi ve lüks deneyimi bir arada yaşarlar.
Adres: Cankurtaran, Ayasofya Meydanı No:2, 34122 Fatih/İstanbul
OGGUSTO Kategori Yöneticisi Kübra Haniç diyor ki:
Hem kendimi şımartmak hem de hamam ritüelini çok sevdiğim için ara ara hamam ve spa günü yapıyorum. İstanbul’da favorim ise Sultanahmet’teki Hürrem Sultan Hamamı. Karşılamasından ikramlarına, ambiyansından hizmetine kadar çok sevdiğim Hürrem Sultan Hamamı’ndan ayrılırken şehrin tüm yorgunluğundan sıyrılmış ve yepyeni hissediyorum.
Tarihi hamamlar arasında en büyüğü olan mekanda farklı bakım paketleri yer alıyor. Benim favorim ise Ab-ı Hayat. Özel paket arındırıcı ve geleneksel kese uygulaması ile başlıyor; organik lavanta özlü ve deniz tuzlu yenileyici el ayak peelingi ve erguvan özlü nemlendirici ve sıkılaştırıcı tüm vücuda uygulanan kil maskesi ile devam ediyor. Vücut, baş ve boyun masajı yapılıyor ardından köpük masajına geçiliyor. Konforlu “soğukluk” alanındaki ikramlar sonrasında 50 dakika süren masaj başlıyor. Erguvan yağı eşliğinde uygulanan masaj sonrasında stres tamamen uzaklaşıyor.
Zeyrek Çinili Hamam, Fatih
Yıllar süren restorasyon sonrasında yeniden açılan Zeyrek Çinili Hamam, tarihi dokusunu misafirlerine cömertçe sunuyor. Günümüzden asırlar önce Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yaptırılan ve Mimar Sinan tarafından 1530-1540 yılları arasında inşa edilen hamam orijinal dokusunu hala hissettiriyor. Hamam içerisinde hala yer yer görülen çiniler ise 16’ncı yüzyılda İznik’te üretilmiş.
Şehrin en yeni hamamlarından biri olarak kapılarını açan Zeyrek Çinili Hamam’da çok çeşitli bakım paketleri bulunuyor. Aralarından ister hamam ritüeli yapabileceğiniz, ister grup paketleri alabileceğiniz isterseniz de kendinize bakım günü hediye edebileceğiniz alternatifler mevcut.
Adres: İtfaiye Cd. No:44, Zeyrek, Fatih/İstanbul, 02125212221
Çemberlitaş Hamamı, Çemberlitaş
Geleneksel Türk hamamı deneyimi yaşamak istiyorsanız Tarihi Yarımada’ya doğru yola koyulun. Karşınıza ilk olarak çıkan lokasyonlardan biri Çemberlitaş Hamamı olacak; bu hamam, uzun seneler boyu tarihe nam salmış isimlerden günümüze kadar binlerce insanı konuk etmiş, tüm ihtişamını koruyarak aynı yerinde hizmet vermeye devam etmiş… İşte bu ünlü hamam, 1584 yılında Osmanlı Padişahı III. Murat döneminde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş. İnşa edildiği dönemde, hamamlar sadece kişisel temizlik yerleri değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkileşim noktaları imiş.
Mimarisiyle çok beğenilen hamamın dış cephesi Osmanlı mimarisinde sık görülen kesme taş ve mermerlerle kaplı. İçine girildiğinde ise bir o kadar büyüleyici. Büyük kubbeleri, süslemeleri ve mermer işçiliğinin en güzel örnekleriyle göreni kendine hayran bırakır. Hem turistler hem de yerel halkın ilgisini çeken Çemberlitaş Hamamı her gün sabah 06.00’da kapılarını açar ve 00.00’a kadar hizmet vermeye devam eder. Bir ünü daha vardır ki mutlaka duymalısınız; Çemberlitaş Hamamı, Türkiye’nin en uzun süreli işletmesi. İstanbul’un en önemli, tarihi ve turistik yerindeki konumu ile tüm ziyaretçilerini mutlu ve tertemiz hissettirmek için bekler…
Adres: Mollafenari, Vezirhan Cd. No:8, 34440 Fatih/İstanbul
Cağaloğlu Hamamı, Cağaloğlu
İstanbul’un tarih dolu sokaklarında yer alan geleneksel hamamları keşfetmeye devam ederken karşımıza özel hikâyesi ile mutlaka bilinmesi gereken bir hamam daha çıkıyor. Bu mirası koruyan ve günümüze taşıyan hamamlardan biri de 1741 yılında inşa edilen Cağaloğlu Hamamı. Bu hamam, Osmanlı döneminde inşa edilen son hamam olma özelliğini taşır.
Cağaloğlu Hamamı’nın hikâyesi ise o dönemin ihtiyaçlarına ve kültürel dokusuna uygun bir şekilde şekillenmiş. İstanbul’un tarihi Eminönü bölgesinde, Prof. Kazım İsmail Gürkan Caddesi’nde bulunan hamam, Sultan Mahmut Kütüphanesi’ne gelir sağlamak amacıyla çifte halk hamamı olarak inşa edilmiş. Dönemin birden fazla başarılı mimarı, Süleyman Ağa’dan Abdullah Ağa’ya uzanan bir hikâyenin parçası olarak hamamın inşasında yer almış.
Günümüzde hâlâ Cağaloğlu Hamamı, mimari güzellikleri ve estetik detayları ile Osmanlı dönemi sanatının zirvesini yansıtır. Giriş kapıları, kadınlar için Hamam Sokağı’nda, erkekler için ise ana yol üzerinde yer alır. Her iki girişin çevresini süsleyen klasik mukarnas başlıklı mermer sütunlar, hamamın zarafetini vurgular. Ziyaretçiler ise bu antik hamamın taşları üzerinde yatarken tarihin büyüsünü derin bir huzur hissederek yaşar.
Adres: Alemdar, Prof. Kazım İsmail Gürkan Cd. No:24, 34110 Fatih/İstanbul
Kılıç Ali Paşa Hamamı, Karaköy
İstanbul’un Tophane semtine doğru yola koyuluyoruz; Osmanlı’nın denizcilik ve donanma alanındaki önemli işleri ile tanıdığımız Kılıç Ali Paşa’nın hamamına gidiyoruz… Kılıç Ali Paşa Hamamı, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış en güzel yapılardan biridir ve şehrin tarihi hamamları arasında oldukça özel bir konuma sahip.
Kılıç Ali Paşa Hamamı, 16. yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmeye başlanmış ve 1583 yılında tamamlanmış. Bu muazzam hamam, zarif bir simetri ve estetiği temsil eder. Mimar Sinan’ın eserlerine özgü detaylar, bu hamamın dış cephesinde kesme taşlarla ve üst kısmında çini süslemeleriyle görülür. Kılıç Ali Paşa Hamamı, iki ana bölümden oluşur. İlk olarak, giysilerin çıkarıldığı ve hazırlıkların yapıldığı soğukluk bölümü bulunmaktadır. Ardından, sıcaklık ve nemin yüksek olduğu büyük taş platformda gerçek hamam deneyimi yaşanır.
Hamamın iç dekorasyonu ise etkileyici bir çini işçiliği, mavi ve beyaz tonlarda özel tasarımlar ve tavan süslemeleriyle kuşanmıştır. Günümüzde özel olarak tasarlanmış alanları hala geleneksel hamam deneyimini yaşamak isteyenler tarafından sık sık ziyaret edilir. Hem turistlere hem de yerel halka yaşattığı huzurlu anlar ise ömür boyu unutulmaz.
Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa, Hamam Sk. No:1, 34425 Beyoğlu/İstanbul
Galatasaray Hamamı, Beyoğlu
Güzel semtimiz Beyoğlu’nda hamam keşfine devam ederken karşımıza gizemli hikâyesiyle Galatasaray Hamamı çıkıyor. Tarihi 1481 yılına kadar uzanan bu muhteşem yapının kökenleri, Sultan II. Beyazıt dönemine kadar gider. Şehrin kalbinde, Galatasaray Külliyesi içinde yer alan hamamın hikayesi ise şöyle anlatılır: Sultan Beyazıt’ın bir gün Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Hamamı’nın bulunduğu araziyi gezerken bir kulübe görür. Bu kulübenin sahibi, o dönemde yaşayan Gül Baba’dır. Sultan Beyazıt, Gül Baba ile tanıştıktan sonra “Gül Baba, özel bir dileğiniz var mı?” diye sorar. Gül Baba’nın yanıtı ise Galatasaray Hamamı’nın yapılmasına vesile olur. Gül Baba, o araziye büyük bir mektep ve büyük kubbeli bir hamamın yer aldığı bir külliye inşa edilmesini dilemiştir. Sultan Beyazıt, bu isteği kabul ederek 1481 yılında Galatasaray Külliyesi’ni inşa ettirir. Bugün hâlâ bu külliye içinde bulunan Gül Baba’nın türbesi, anlamlı hikâyenin bir parçası olarak yer alır.
İşte bu gizemli yapıyı keşfetmek ve hamamın rahatlatıcı atmosferini deneyimlemek üzere yola koyulan ziyaretçileri, kubbeli bir yapı ve zarif süslemelerle bezeli büyüleyici bir giriş karşılar. İçeride ise tavanın altında yer alan büyük bir sıcaklık taşıma göbeği ve sekizgen bir havuz bulunur. Bu havuz, hamamın ana odası olan “soğukluk” ile sıcaklık arasında bir geçiş noktasıdır. Galatasaray Hamamı, geleneksel Türk hamamı deneyimini modern ve lüks bir konforla birleştirir. Dileyen tüm ziyaretçiler köpük masajları ve cilt bakımları gibi geleneksel Türk hamamı hizmetlerinden yararlanabilir…
Adres: Kuloğlu, Turnacıbaşı Cd. No:8, 34433 Beyoğlu/İstanbul
Tarihi Üsküdar Çinili Hamamı
Anadolu Yakası’na doğru yola koyulduğumuzda ise ismini tahmin edebileceğiniz bir hamam çıkıyor karşımıza; Tarihi Üsküdar Çinili Hamamı. Güzel İstanbulumuzun Osmanlı dokularını en çok taşıyan noktalarından biri de şüphesiz ki Üsküdar ve elbette bu tarihi dokuların içinde tüm halkı kucaklayan bir hamam da var.
Bu hamam, 1640 yılında Sultan IV. Mehmet’in emriyle inşa edilmiş olup adını da çini süslemeleriyle ünlü olmasından alıyor. Hamamın giriş kapısında ve iç mekanlarında yer alan çiniler, Osmanlı döneminin sanatını ve zanaatını yansıtan en eşsiz örnekler arasında. Yıllar içinde restore edilmiş olmasına rağmen, hamamın eski büyüsü ve zarafeti hâlâ korunuyor.
Günümüzde Çinili Hamam, sadece tarihi bir mekan değil, aynı zamanda spa ve hamam hizmetleri sunan lüks bir tesis olarak da kullanılıyor. Üsküdar’ın kalbini ziyaret etmek ve günün yorgunluğunu atmak için için harika bir neden!
Adres: Çavuşdere Cad Çinili Hamam Sok No 6, 34664 Üsküdar/İstanbul
{52847}
İstanbul Otellerinin En Beğenilen Hamamları
Sanitas SPA, Çırağan Palace Kempinski
İstanbul’un tarih ve lüksünün mükemmel bir örneği olan Çırağan Palace Kempinski’de bulunan Sanitas Spa‘da Türk Hamamı deneyimi nasıl mı olur dersiniz? Gelin sizlere bu benzersiz keyfi cümlelerimizle anlatmaya çalışalım…
2006 yılından beri tarih yolculuğu ve lüksün zirvesi olarak hizmet veren Sanitas Spa, Türk hamam geleneğini modernleştirerek sunar. Özel losyonlar ve su terapileri gibi yenilikçi yaklaşımlarla dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerini memnun eder. SPA bakımları arasında özellikle dört farklı Türk hamamı ritüeli, Sanitas imza masajı, dünya masajları, Uzak Doğu bakımları, Hint bakımları ve fizyoterapi gibi eşsiz uygulamalar bulunur.
Adres: Yıldız Çırağan Cad. Çırağan Palace Kempinski İstanbul No:32, 34349 Beşiktaş
Pürovel Spa & Sport, Swissôtel The Bosphorus
İsviçre Alpleri’nden İstanbul’a uzanan, kendini iyi hissetmek üzerine kurulu ‘Pürovel’ felsefesi ile tanışmak ister misiniz? O halde Swissôtel The Bosphorus içerisinde yer alan Pürovel Spa & Sport’a davetlisiniz.
Pürovel, İsviçre Dağları’nın mevsimsel özelliklerini ve Alpler’in temiz havasını yansıtarak, beden ve ruhunuza iyi gelecek tüm doğal kaynaklarını kullanır. 4.000 metrekarelik alanda, İsviçre’de üretilen organik esansiyel yağlarla özel olarak tasarlanmış Pürovel Spa bakımları ve modern spor tesisleri zindelik ve canlanma deneyimi yaşatır. İki özel Türk hamamı ile yazımızda yer alan ve geleneksel hisleri de ustalıkla yaşatan Pürovel; kişiselleştirilmiş arınma, canlanma ve tedavi yöntemleri konusunda öne çıkıyor.
Adres: Vişnezade, Acısu Sokağı No:19, 34357 Beşiktaş/İstanbul
Raffles Spa, Hotel Raffles Istanbul
Hamam deneyimini doyasıya yaşayabileceğiniz özel adreslerden biri olan Raffles Spa’da; bir kadın bir erkek ve özel bir lounge olmak üzere üç farklı hamam bulunur. Her adımıyla özel hissedeceğiniz hamam deneyimi, leziz atıştırmalıkların ve içeceklerin tadını çıkaracağınız özel bir süitte başlar. Bu özel anların hemen ardından bekleme odasından geçebilir ve hafifçe ısıtılmış mermer zeminde köpük banyosu yapma ve vücut peeling’i ile tam vücut masajı yaptırarak rahatlamanın tadını çıkarabilirsiniz. Hem de sıcacık hisler ile!
Adres: Levazım, Zorlu Center, Koru Sok., 34340 Beşiktaş/İstanbul
Six Senses Spa, Six Senses Kocataş Mansions
Six Senses Spa, İstanbul Boğazı’nın en özel noktasında konuklarına hizmet vermek için yemyeşil bahçeler arasından bizlere selam veriyor. Bu işletme konumuna yakışacak şekilde, tamamen doğa ile uyumlu malzemeler kullanarak doğa dostu bir yaklaşım benimsemekte, hatta spa personelinin üniformaları da Six Senses Spa için özel olarak tasarlanarak sürdürülebilirlik anlayışına uygun biyodinamik rejeneratif organik pamuktan üretilmiş. Boğaz manzarasına hakim ve asırlık çınar ağaçlarının heybeti arasında konumlanan Six Senses Spa’nın tasarım hikayesi ise ayrı özel, burası 100 yıllık bir taş evin restore edilmesiyle hayat bulmuş.
Beş masaj odası, üç hamam, iki sauna, buhar odaları, ıslak alanlar ve Anti-aging merkezi gibi özelliklerle Six Senses’in dünya çapında ünlü wellness anlayışı, İstanbul’da özel konumuyla hayat buluyor. Geleneksel Türk hamamı deneyimini özellikli bir şekilde yaşamak isteyen misafirleri; kese ile derin bir temizlik, ardından köpük masajı, nemlendirici ve yenileyici krem uygulaması bekliyor.
Adres: Merkez, Kütüphane Çk. No:19, 34450 Sarıyer/İstanbul
Mandarin Oriental Bosphorus
Uzak Doğu etkileri taşıyan bu hamam deneyimi, geleneksel Türk hamamlarının eşsiz hislerini farklı yorumlar katarak konuklarına yaşatıyor. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen rahatlama, iyi hissetme, temizlenme ve arınma hisleri ise her daim aynı kalıyor. Sultan Hamam, Oriental Hamam ve Geleneksel Hamam olmak üzere üç farklı seçenek ile sunulan Türk hamamı deneyimi birbirinden özel seçenekler ile misafirlerini Boğaz’ın incisi Mandarin Oriental’da bekliyor.
Adres: Kuruçeşme, Muallim Naci Cd. No: 62, 34345 Beşiktaş/İstanbul
The Spa at Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus
Geleneksel Türk hamamını ve Türk misafirperverliğini sergilemek üzere İstanbul Boğazı’nda öne çıkan bir diğer adres ise elbette ki Four Seasons Hotel. Ekspres Hamam, Geleneksel Türk Hamamı ve Birinci Sınıf Hamam Deneyimi olmak üzere üç farklı şekilde misafirlerine hamam sefası yaşatan Four Seasons Hotel; sıcak buhar banyoları, eşsiz köpük masajları ve çok daha fazla hizmeti sunarak binlerce yıllık hamam keyfini benzersiz deneyimler ile bir arada sunuyor.
Adres: No:28, Çırağan Cd., 34349 Beşiktaş/İstanbul
Chi, The Spa, Shangri-La Bosphorus İstanbul
İstanbul Boğazı’nın kalbinde yer alan lüks hamam deneyimlerinden biri de Shangri-La Bosphorus İstanbul’da sunuluyor. İlhamını kişisel huzur, keyif ve esenlik diyarı olan efsanevi Shangri-La’dan alan Chi, The Spa; Asya ve Türk kültürünü bir araya getirerek konuklarına benzersiz hisler yaşatıyor. Masajlar, bakımlar, Türk hamamı klasikleri ve çok daha fazla seçenek misafirlerin isteğine göre kişiselleştirilebiliyor.
Adres: Sinanpaşa, Hayrettin İskelesi Sk. No:1, 34353 Beşiktaş/İstanbul