Koronavirüs Sonrası Nasıl Beslenilmeli?
Yazı Boyutu:
COVID-19 sonrasında hangi gıdaların tüketilmesi gerektiği ve beslenmenin önemini Koç Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan Diyetisyen Aslıhan Yağcıoğlu anlattı.
Diyetisyen Aslıhan Yağcıoğlu
COVID-19 sırasındaki beslenmenin önemi, COVID-19’u geçirmiş olan kişiler için de devam etmektedir. Hastalığı geçirmiş kişilerin beslenmeleri izlenmeli ve uygun beslenme tedavisi planlanmalıdır. Hastalıkta öksürük, ağız kuruluğu, nefes darlığı, tat ve koku kaybı, erken doygunluk gibi semptomlardan dolayı kişinin besin alımı azalabilir ve bu da istemsiz kilo kayıplarına sebep olabilir. Hastalık sırasında ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenme sağlanması çok önemlidir. Vücutta bulunan herhangi bir hastalık vücuda zarar veriyorsa, yeterli düzeyde beslenmesini engelliyor ve bağışıklığını etkiliyorsa, kişi iyileşme döneminde bu durumu toparlayıcı bir beslenmeye odaklanmalıdır.
COVID-19 sonrası beslenme neden önemlidir?
Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS), COVID-19’dan iyileşenlerin vücutlarını onarmak için daha fazla protein tüketimine, yeterli vitamin ve minerale dikkat çekmektedir. Böyle bir beslenme düzeni eski gücünüzü kazanmanıza, aynı zamanda bağışıklığı güçlendirmeye ve tamamen iyileşip diğer enfeksiyonlardan korunmaya yardımcıdır.
COVID- 19 geçirmiş kişilerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken noktalar:
1- Protein tüketimi
COVID-19 geçiren kişiler kas atrofisi geliştirmeye ve güçsüz hissetmeye meyillidir, bu nedenle artmış protein ihtiyaçları olabilir. Bu kişiler beslenmelerinde protein tüketimine dikkat etmeli ve yeterli proteini aldıklarından emin olmalıdırlar.
Protein açısından zengin bir diyet, hasarlı vücut dokularının onarılmasına yardımcı olabilir, enfeksiyon sürerken meydana gelen kas kaybını telafi edebilir ve bağışıklık sistemini de güçlendirebilir. Kuru baklagiller, süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık gibi proteinden zengin yiyecekler öğünlere eklenmelidir. Protein alımı günlük ortalama 75-100 gram arasında olmalıdır.
2- Besin değeri yüksek besinlerin tüketimi
Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, mineral ve antioksidanların yeterli olması için günlük beslenmede taze ve mevsiminde meyve-sebze tüketilmelidir. Ek olarak, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumların tüketimi de eksik edilmemelidir. Meyve- sebze tüketiminin günde 5-7 porsiyon aralığında olması, kişilerin vitamin, mineral, polifenolik bileşik ve fitokimyasal ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. D vitamini için ise her gün 15-20 dakika güneş ışığından yararlanılması önerilmektedir, fakat rutin takiplerde eksiklik varsa, mutlaka doktor önerisiyle kişinin ihtiyacı kadar vitamin-mineral desteği günlük beslenmeye eklenmelidir.
{773687}
3- Yeterli kalori alımı
Düşük kalorili bir diyet, kilo vermek hedefleniyorsa iyidir, ancak COVID-19 atlatıldığında kişi için yeterli kalori alımı sağlanmalıdır. Yeterli kalori alımı, enfeksiyonla savaşmak için daha fazla enerji ve daha hızlı iyileşme yeteneği anlamına gelir. Kepekli tahıllar, tam buğday ekmek, bulgur, makarna gibi kompleks karbonhidratlar beslenmeye eklenmelidir.
4- Su tüketimi
Enfeksiyon ve ateş nedeniyle çok fazla sıvı kaybı olacağı için, bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Her gün 8-10 bardak su içilmeli, diyetin içeriğinde çorba, et suyu, bitki çayları bulunmalıdır.
5- Hijyenik ve güvenli kalmak
COVID-19 tat ve koku duyusunu etkileyebilir ve bu da kişileri yiyeceklerden uzak tutabilir. Enfeksiyonun üstesinden gelmek kişiye kendini güvenli hissettirebilir, bu nedenle daha çok sağlıksız atıştırmalıklara yönelme olabilir. Öncelik, vücudun daha güvende olmasını sağlayacak bir beslenme olmalıdır. Özellikle evde hijyenik koşullarda hazırlanmış taze yemeklerden vazgeçilmemelidir.
Yeterli ve dengeli beslenme COVID-19 geçiren, özellikle de yoğun bakımda tedavi almış olan hastalar için çok önemlidir ve beslenmenin planlanması için bir diyetisyene yönlendirilmeleri gerekli olabilir.
{773688}
Diyetisyen Aslıhan Yağcıoğlu Kimdir?
VKV Amerikan Hastanesi, Acıbadem Bakırköy Hastanesi, Fatih Toplum Sağlığı Merkezi ve Koç Üniversitesi Hastanesi’nde poliklinik ve klinik stajının yanı sıra Galatasaray A Takımı Erkek Basketbol takımında 3 ay sporcu beslenmesi üzerine çalıştı. 2014’te sporcu diyetisyenliği, 2016’da bariatrik cerrahi diyetisyenliği ve 2016 ile 2019’da karbonhidrat sayımı kurslarına katıldı. 2016’da Avrupa Obezite Zirvesi için İsveç’te bulundu. Türkiye Diyetisyenler Derneği (TDD) ve Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) üyesidir.