preloader

Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

01.02.2025
Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

Yazı Boyutu:

Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları bölümünden Doç. Dr. Ayşe Seyhan, lohusalık dönemi hakkında merak edilenleri gerekenleri anlattı.

Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

Dr. Ayşe Seyhan

Lohusalık Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

Lohusalık bebeğin doğumuyla başlayan ve yaklaşık doğum sonrası 6-8 hafta kadar devam eden süreç. Lohusalık dönemi sonunda gebelik ve doğuma bağlı annede oluşan değişiklikler, gebelik öncesi haline döner. Lohusalık dönemi hem fiziksel hem ruhsal ciddi değişikliklerin deneyimlendiği, sorumlulukların eklendiği ve hızlı bir iyileşme sürecinin yaşandığı özel bir dönem.

{771518}

Lohusalık Döneminde Destek

Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

Annelik eşi benzeri olmayan en özel ve tarifsiz hislerin yaşanması demek olsa da, bir yandan da yorucu ve fedakarlıklarla dolu bir serüven. Lohusalık döneminde yeni anneler, kendine zaman ayıramama, dinlenememe, uykusuzluk ve bebekle ilgili endişeler nedeniyle yorulup zorlanabilir. Bu nedenle lohusalıkta destek sistemi çok önemli. Destek sistemini ideal olarak doğum öncesi planlamak gerek. Evde destek olabilecek birinin olması (aile, bebek bakıcısı, komşular, arkadaşlar) annenin molaya ihtiyacı olduğunda yanında olabilecekler gibi ihtiyaçlar önceden belirlenerek destek sistemi haritalandırması yapılır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı, hemşireler ve emzirme danışmanları da destek takımının diğer önemli üyeleri. Amaç, annenin yeni yaşam biçimine mutlu ve sağlıklı olarak adapte olmasını kolaylaştırmak.

Lohusalık Döneminde Tehlike Sinyalleri Nelerdir?

Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

Doğum sonrası yaşanan ve hayati tehlikesi olan durumların müdahalesindeki gecikmenin en önemli sebebi, annenin tehlike işaretleri konusunda yeterli bilgisi olmadığı için sağlık kurumuna başvurmasını geciktirmesi. Lohusalık döneminde; 1 saat içinde tüm pedi taşıracak derecede vajinal kanama olması, 38 derece ve daha yüksek ateş, karın ağrısı, kötü kokulu ve/veya miktarca fazla vajinal akıntı, bacaklardan birinde ya da ikisinde ağrı, kızarıklık, şişme, memelerde aşırı ağrı, ısı artışı, bölgesel kızarıklık, memelerin aşırı dolgunlaşması, perine bölgesinde ağrı, epizyotomi ya da sezeryan dikişlerinde ağrı, akıntı, bölgede kızarıklık, nefes almakta zorlanma, belirgin ruh hali değişiklikleri, şiddetli baş ağrısı, uykudan uyandıran baş ağrısı gibi belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerek.

{772950}

Lohusalık Dönemimde Beslenme ve Cinsellik

Yeni Annelere Sağlıklı Yaşam Önerileri

Emziren annelerde 3000 kalori/gün olacak şekilde proteinden zengin ve bol lifli beslenme tercih edilir. İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ise en az iki litre sıvı alınması önerilir. Kabızlık olması durumunda ise perine bölgesi iyileşmesini hızlandırmak için doktora danışarak laksatif kullanılabilir. Cinsel yaşam doğumdan 4-6 hafta sonra başlayabilir. Emziriyor olmak anneleri gebelikten yüzde 100 korumaz. Emziren annelerde üçüncü ayda, emzirmeyen annelerde ise üçüncü haftada yumurtlama yani gebe kalma olasılığı görülebilir. Bu nedenle doğum kontrol yöntemini emzirme durumuna göre doktorunuzla konuşarak belirleyebilirsiniz.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları