preloader

Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri

15.08.2023
Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri

Yazı Boyutu:

Uçucu yağlardan destek alarak daha iyi ve sakin hissetmek mümkün. Art de Huile markasının kurucusu Uzman Eczacı Hülya Kayhan, kokular ve rahatlatan yağlarla daha iyi hissetmenin tüyolarını paylaşıyor.

Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri
Uzm. Ecz. Hülya Kayhan

Koku Alma Duyusu Nasıl Çalışır?

Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri

Koku duyusu, tat duyusu gibi, kimyasal duyuların bir parçası olan kemosensör sistemin bir öğesidir. Koku alma yeteneği, özel sensör hücreleri tarafından mümkün kılınır. Bu sensör nöronları, burun içinde bulunan küçük keseciklerin en iç ve üst kısmında yer alır ve doğrudan beyinle bağlantılıdır.

Her bir koku nöronunun bir koku reseptörü vardır. Çevremizde bulunan mikroskobik koku molekülleri (Örneğin kahve, orman havası, taze çimen gibi) bu reseptörleri uyararak algılanır. Nöronlar bu molekülleri yakaladığında, beynimize mesajlar ileterek kokuyu algılar ve tanımlar. Tanıdık olmayan bir koku ise öğrenilir ve hafızaya kaydedilir.

Sonbaharla başlayan mevsimsel duygu durum bozukluğunu aromaterapiyle yenmek mümkün! Uçucu yağlardan nasıl destek alacağınızı bu içerikte keşfedebilirsiniz.

Çevremizdeki koku moleküllerinin sayısı, burundaki reseptörlerin sayısından çok daha fazla olduğundan, beyin öğrendiği kokuları gruplandırır. Yeni bir koku molekülü kokladığımızda birden fazla koku reseptörü uyarılabilir. Bu reseptörlerin kombinasyonu, beyinde özel ve farklı tepkiler oluşturabilir. Bu tepkiler, farklı kokuların tanınmasına yardımcı olur ve duygularımıza yansır. Çünkü koku duyusu, nöronlar aracılığıyla doğrudan limbik sistemimize iletilir, bu da duygularımızı düzenleyen bir bölümdür. Mutluluk hormonu seratonin, keyif hormonu dopamin, ağrı kesici ve mutluluk sağlayan endorfin, öğrenmeyi destekleyen asetilkolin gibi birçok hormon, limbik sistemden salgılanır. Doğru koku molekülleriyle bu nörokimyasalları uyararak limbik sistemi etkileyebiliriz.

Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri

En uygun molekül, gerektiği zaman doğal ve uygun nörotransmitteri etkileyen moleküldür. Örneğin lavanta esansiyel yağında bulunan linlalol, koku reseptörleri tarafından algılanarak nöronlar aracılığıyla beyne iletilir ve endorfin salgısını dengeleyerek uykuya geçişi kolaylaştırır. Aynı zamanda, GABA seviyelerini artırarak rahatlama ve sakinlik sağlar.

{86875}

Hangi Yağlar Ne İşe Yarar?

Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri
Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri
Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri

Bergamot esansiyel yağı koklandığında, kasılmış ve gerilmiş olan kaslar rahatlar, böylece gevşeme sağlanır.

Özellikle menopoz veya ergenlik dönemine giren genç kızlarda, hormonlardaki değişiklikler ağrı ve gerginlik oluşturabilir. Misk adaçayının vücut kortizol seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Aynı şekilde, çok ağrılı adet dönemi yaşayan genç kızlarda, adaçayı yağı ağrıyı hafifletebilir ve rahatlama sağlayabilir.

Sedir yağı özel bir odunsu kokuya sahiptir ve koklandığında huzur verir. İçerdiği koryofilen ve sedrol maddeleri bu kokunun kaynağıdır. Sedir yağı, özellikle genç erkek çocuklarının rahatlaması ve sakinleşmesi için koklayarak ve ayak başparmak altına birer damla sürerek kullanılır. Aşırı gerginlik ve öfke durumlarında da sedir yağının kullanılması gevşemeyi sağlayabilir.

Rahatlatan Yağların Psikolojiye Etkileri

Son olarak, vetiver esansiyel yağı “huzur yağı” olarak adlandırılır. Uyku düzenini bozan kişilerde bütün sistem etkilenir. Vetiver, sağlıklı bir uyku uyumak için gereken melatonin ve kortizol dengesini sağlamada etkilidir. Sağlıklı ve doğru uyku uyuyabilen kişilerde, melatonin seviyeleri olması gerektiği düzeye çıkar. Bu da vücudun, metabolizmanın, kısaca sirkadiyen ritmin, psikolojinin düzelmesi demektir. Vetivert bunu en iyi yapan uçucu yağdır. Lavanta yağıyla karıştırılarak kullanıldığında, huzurlu ve sağlıklı bir uyku uyumak ve genel sistem düzenini sağlamak mümkün.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları