preloader

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuk Psikolojisi

11.11.2020
Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuk Psikolojisi

Yazı Boyutu:

Amerikan Hastesi’nde görev yapan, Uzman Pedagog Güzide Soyak ile çocukların uzaktan eğitim alırken yaşadıkları zorlukları ve ebeveynlerin nasıl önlemler alması gerektiğini konuştuk.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuk Psikolojisi

Uzman Pedagog Güzide Soyak

Çocuklar uzaktan eğitimde ne gibi zorluklarla karşılaşıyor?

Çocukların zaman geçirmek için severek tercih ettikleri ekran önünün, uzaktan eğitim söz konusu olunca cazibesini bir anda yitirdiğini görmekteyiz. Daha önceleri eğitim almak için pek de alışık olmadıkları bu yöntem, özellikle ders çalışma alışkanlıkları oturmamış ve konsantre olmakta zorlanan çocuklar için daha da zorlayıcı olmaktadır. Uzun bir süredir örgün eğitimden ve okul hayatının kazandırdığı sosyal ve duygusal doyumdan mahrum kalan çocukların, geçmiş yıllarda edindikleri birçok alışkanlıklarının da değişmiş olduğunu görmekteyiz. Bütün günlerini evde geçiriyor olmaları düzensizliği de beraberinde getirmektedir. Akşam yatış ve sabah kalkış saatlerinden öğrenci olmanın sorumluluklarını unutmaya kadar pek çok alanda zorluk yaşandığı birçok evde gözlenmektedir. Aileler de yeni öğretim şekline uyum sağlayamamakta, çocuklarını nasıl motive edeceklerini ve bu durumla ilgili kendi sorumluluklarının ne olduğunu bilememektedir. Bu belirsizlik genellikle çatışmalara ve çocuğun gününü verimsiz olarak geçirmesine sebep olmaktadır.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuk Psikolojisi

Çocukların uzaktan eğitime adapte olması için neler yapılmalı?

Eğer verimli ve düzenli bir öğretim isteniyorsa, öncelikle ev içerisindeki günlük yaşamın düzeni sağlanmalıdır. Çocuğun uyku, beslenme ve diğer alışkanlıkları normal okul hayatına gider gibi düzenlenmeli, bu konu esnetilmemelidir. Ekranın karşısında odaklanmakta zorlanan çocuklar için ders öncesi basit gevşeme ve nefes egzersizleri uygulatılabilir. Çocuğun ne öğrendiği mutlaka takip edilmelidir. Ders dinlerken aynı zamanda başka bir şeyle ilgilenmesine izin verilmemelidir. Günün büyük bir kısmını ekran karşısında geçiren çocukların ders bittikten sonra da yeterli dinlenmeyi yapmadan tekrar ekran karşısında oyun oynadıkları ya da arkadaşlarıyla iletişime geçtikleri görülmektedir.

Unutulmamalıdır ki, uzun süre ekran karşısında kalmak hem fiziksel hem de dikkat açısından yorucu olabilmektedir. Yeterli dinlenmeyi yapmayan bir çocuğun derslerden geri kalan zamanını da ekranın karşısında geçirmesine izin vermek, onu hem bağımlı yapar hem de yaşayarak öğreneceği birçok ev deneyimden mahrum bırakır. Aileler iletişimlerinin bozulduğunu, çocuklarının kontrolünü kaybettiklerini, bu durumun yönetilmesinde uygun çözüm üretemediklerini bildirmektedir. Bu da daha önceden tecrübe etmedikleri bu eğitim, öğretim ve ilişki şeklini, uygun olmayan müdahale şekilleriyle daha da karmaşık hale getirmektedir.

Yine unutulmamalıdır ki, çocukların hayatında öğrenci olmanın sorumluluğu büyük yer kaplamaktadır. Bu durumun evde ya da okulda gerçekleşiyor olması çocuğa yaklaşımı değiştirmemelidir. Çözüm üretmekte zorlanan aileler aynı zamanda kendi yaşam şekillerine, çocuklarını ne kadar tanıdıklarına ve uygun çözüm yöntemleri üretebiliyorlar mı, tüm bunlara bakmalı ve çözümün önemli bir parçası olduklarını unutmamalıdır. Burada belki de değişecek ya da düzelecek tek kişi çocuk olmayabilir.

{773463}

Çocuklara sağlıklı ilgili önlemler nasıl aktarılmalı?

Yine bu dönemde sıklıkla karşılaşılan bir başka sorunun sağlıkla ilgili önlemleri çocuğa anlatmak olduğunu görmekteyiz. Öncelikle sağlıklı olmanın ne demek olduğunu, bunun için neler yapmamız gerektiğini ve yaptığımız şeylerin bize ne kazandırdığını anlatmalıyız. Maske ve hijyen gibi konularda, bunu çocuğu korkutmadan ve sadece kendisini değil, çevresini de korumak için gerekli olduğunu söylemek gerekir. Maske, hijyen, sosyal mesafe aynı zamanda toplumsal sorumluluğumuzdur. Çocukların büyüme dönemlerinde onlara öğretilen birçok bilgi vardır. Kendi sağlıkları kadar, çevreyi korumak ve sorumluluk sahibi bireyler olmak da bu öğrenilen bilgilerin içerisindedir. Ebeveynler kendi sorumluluklarını ve bunların onların yaşamına kazandırdığı kazançları anlatabilir. Maske takmanın sadece kendilerini korumak için değil, aynı zamanda çevresindeki insanları korumak ve örnek olmak için de önemli olduğu söylenebilir. Bu duruma ailenin diğer bireyleri de örnek oluşturmalıdır. Sadece maske değil, diğer hijyen kuralları da zaman zaman konuşma konusu yapılmalı, çocuğun duygu ve düşünceleri de dinlenmeli, maske, hijyen kuralları gibi konularda gösterdiği hassasiyet sözel övgüyle desteklenmelidir. Büyümenin bir parçasının da sorumluluk almakta istekli olmak olduğu unutulmamalıdır.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Çocuk Psikolojisi

Uzaktan eğitim arkadaşlık ilişkilerini nasıl etkiliyor? Etkilememesi için neler yapılmalı?

Çocuklar okula arkadaşlık kurmak için giderler. Eğitim ve öğretimle ilgili istekleri zaman içerisinde gelişir. Bu dönemde yine çocuğun ihtiyacı olan ve gelişimlerine büyük katkısı olan aktif oyun oynama tecrübeleri de maalesef yapılamamaktadır. İletişimlerini yine ekran karşısında ya oyun oynayarak ya da kurdukları iletişim gruplarında yapmaktadır. Bu durumun ne kadar faydalı olduğu tartışılır. Özel sağlık problemi olmayan çocukların, haftada birkaç gün de olsa, okula gittiklerinde arkadaşlarıyla vakit geçirmekten büyük keyif aldıkları gözlenmektedir. Dolayısıyla, çocukların akran ilişkilerinin kopmaması için Online iletişim kurma yöntemleri uygulanabilir ama bunun sınırlı olması ve ailenin de kontrol edebildiği yöntemlerle yapılması önerilmektedir. Çocuğun ne yaptığından ve ne kadar süreyi bu ortamda harcadığından haberdar olunmalı ve mutlaka yaşına göre sınırlandırılmalıdır.

Uzman Pedagog Güzide Soyak Kimdir?

Özel eğitim ve danışmanlık merkezlerinde öğrenme ve dikkat bozuklukları, gelişim gerilikleri alanlarında çalışmalar yapan Uzman Pedagog Güzide Soyak, özel eğitim kurumlarına grup süpervizyonu veriyor. EMDR ve Triple P olumlu anne-babalık programı sertifikalı terapisti olan Soyak, aldığı eğitimler doğrultusunda çocuk ve ailelerle görüşmeler ve değerlendirmeler yapıyor.

OGGUSTO
OGGUSTO Tüm Yazıları