preloader

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

12.03.2021
Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Yazı Boyutu:

Süperyat iç tasarım dünyası sınır tanımaz bir şekilde gelişimine devam ediyor. Teknolojinin gelişimi ve yeni nesil süperyat sahiplerinin talepleri iç tasarım dünyasını bambaşka bir evrene taşıyor.

Süperyat iç tasarımı incelikli iş. Alanı en akılcı şekilde kullanmak, süperyat sahibinin talepleriyle deniz mimarisinin gereklerini başarılı bir şekilde bir araya getirebilmek güçlü bir deneyimi gerektiriyor. Her alanda olduğu gibi süperyat iç tasarımının geleceğini de sürdürülebilirlik kaygısı ve teknolojinin gelişimi şekillendiriyor. Yeni nesil süperyat sahibi milenyallerin sıra dışı talepleri ise bu uçsuz bucaksız dünyada tasarımcılara çıta atlatıyor. Süperyat dünyasının en iyi iç tasarımcılarına endüstrinin geleceğini sorduk.

Bart M. Bouwhuis (Vripack Yacht Design Yaratıcı Direktörü)

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Kullanıcı dostu iç mekânlar göreceğiz

Belki trend demek doğru değil ama bir eğilimin devamı olarak yakın gelecekte daha kullanıcı dostu iç mekânlar göreceğimizi söyleyebiliriz. 6 yıldızlı lüks bir atmosfer değil de daha çok bir plaj evi havasındaki rahat mekânlarla daha fazla karşılaşacağız. Aile havası yalnız iç tasarımın şekline değil kullanılacak malzeme, son rötuş ve detaylara da yansıyacak. Mesela ışık… Sadece gün ışığı değil süperyatların iç mekanlarını bir showroom’dan çıkararak daha sıcak ve samimi kılan aydınlatmalar da şimdiden aktif rol oynamaya başladı. Yine süperyat sahiplerinin talepleri doğrultusunda iç tasarımda geleneksel çizgilerin yerine akılcı çözümler ön plana çıkmaya devam edecek.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Süperyat sahiplerinin yaşı artık çok daha genç. Bu da bizleri yüzen havalı mekânlar yerine, merkezinde insan ihtiyacının bulunduğu tasarımlara yönlendiriyor. Dolayısıyla alanları tasarlarken sadece görüntüye değil fonksiyonelliği ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Buna ek olarak süperyat sahibinin, ailesinin ve arkadaşlarının denizde mümkün olduğunca keyifli vakit geçirmesine olanak tanıyacak ayrıntılara odaklanıyoruz. Dolayısıyla tasarımı başarıya ulaştırmak tamamen süperyat sahibinin yaşam tarzı, hayata bakış açısı, ilgi alanları ve beklentisiyle ilgili alacağımız bilginin derinliğine bağlı. Bizim çizimimiz süperyat sahibini harika bir yolculuğa çıkarmak için araçtır ancak yapacağımız iş birliği onları denizdeki evlerine ulaştıracaktır.

Doğal malzemelere yönelim artacak

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Gelecekte iç tasarımda kullanacağımız materyallar daha çevre dostu olacak. Doğadan seçilecek malzemeler, doğanın yarattığı hissi de mekânlara taşıyacak. Mesela pürüzlü yüzeye sahip az işlenmiş mermer ya da damarlı bir ağaç gibi. Doğal malzemelerin kullanımı, iç mekâna doğanın sıcaklığını taşımak için de büyük bir fırsat sunuyor.

Bana göre geleceğin tasarımını şekillendiren en önemli şey müşterinin istekleri. Bu aşamada müşterinin, endüstrinin söylediklerinden ya da mimari olarak nasıl görünmesi gerektiğine dair fikirlerden uzak durması ve kendi tarzını sürdürmesi çok önemli.

Cana Gökhan (Red Yacht Design Kurucu Ortağı/Mimar)

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Karada başlayan trendler yatlara yansıyacak

Öncelikle yat tasarımında trendlerin bundan bir 15-20 yıl öncesine kadar, özellikle iç mekân tasarımlarında çok hızlı değişmediğini belirtmeliyim. Ama bu 15-20 yıl içerisinde ise ondan önceki 100 yıldan çok daha hızlı değişimler oldu. Artık yat iç mekânları karasal mekânlara, villalara, otellere git gide daha da benzemeye başladı. Yani karada başlayan trendler yatlara artık daha da hızlı yansıyacaktır.

Şu an hüküm süren bazı trendlerin ilerinin klasikleri olacağını düşünüyorum. Bunlar hem iç hem de dış tasarımı etkileyen trendler ve kalıcı olacaklardır. Nedir bunlar? Gün ışığını mümkün olduğunca içeri alan büyük camlar; yatın boyu kaç metre olursa olsun artık daha da ferah iç mekânlar talep edilmesi; iç-dış kavramının, balkonlar, özel teras ve güverteler, iner kalkar camlar/kapılar ile gitgide daha da flu hale gelmesi; bir yat içinde olmaktan çok yazlık evde olma algısının yaygınlaşması…

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Elbette istisnaları her daim olacaktır ama bence artık daha az ve fonksiyonel eşya/mobilya, daha az bakım gerektiren yüzeyler ve daha minimal iç mekânlar olacağını düşünüyorum. Hala günümüzde çok yaygın olmasa da gelecekte artık trendden çok bir zorunluluk halini alacak, kaynakları tüketen doğal malzemeler yerine daha sürdürülebilir malzemelerin kullanımı yaygınlaşacak. Bu hem bir öngörü hem de şahsi bir dilek aslında.

Paylaşımlı sahiplikler artacak

Yatlar tüm teknik donanımlarını yanında taşıyan hareket eden objeler oldukları için mesela makine dairesi gibi teknik donanımlar, yerleşimlerde kısıtlamalar getiriyordu. Bence gelecekte yat sahipleri yerleşim konusunda çok daha fazla esneklik ve yaratıcılık talep edecek. Üreticilerin aynı yat için çok fazla yerleşim önerisi sunması veya yerleşimde çok esnek olması gerekecek. Sahip olmaktan daha çok deneyimlemenin önem kazandığı bir çağa girdiğimiz için, paylaşımlı sahiplikler artacak. Bu da tek bir yatın farklı birçok sahip tarafından paylaşılıp hepsinin de mutlu edilebilmesi gerekliliğini getirecek.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Yine “deneyim” başlığı altında, bir yatın maksimum kabine sahip olması değil de, yat sahibine maksimum konfor sunması önem kazanacak diyebiliriz. Daha fazla kabin mümkünken, kabin sayısını sınırlayıp konforlu ve büyük kabinler sipariş eden yat sahipleri görmekteyiz. Aynı zamanda wellness, yoga, masaj alanlarının da artık iyice yaygınlaştığını görüyoruz. Bu da demek oluyor ki yat sahipleri hobilerini de yatlara taşımaya devam edecekler. Mesela Ragnar teknesi kutuplara gidebilecek özellikte iken içinde bir de pub konsepti görüyoruz. Süperyat sahipleri keyif aldıkları her şeyi zaman ve mekân kısıtlaması olmadan her yerde deneyimlemek istiyorlar. Mesela bizim şu an tasarımını yaptığımız bir süperyat projesinde yat sahibi ana salona yemek masası koymamızı istemedi. Çok geniş bir arkadaş grubu ile yatını otel gibi kullanmak istediğini ve salonda yemek masasına ihtiyacı olmadığını söyledi. Denize çok daha yakın, direkt erişim olan, misafir alanlarının artacağını, düz ayak ve sadeleşmiş sirkülasyonun da artacağını düşünüyorum.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Mimari trendlerin süperyat iç tasarımının geleceğini çok etkilediğini ve şekillendirdiğini düşünüyorum. İlk soruda da biraz bahsettiğim gibi, karasal mekanlardaki değişiklikler artık anında yatlara taşınıyor. Ancak karadan farklı olarak; yatların iç mekanlarında her sene, o yılın trendlerine uygun olarak, renkleri, mobilyaları veya dekorasyonu değiştirmek çok olası değil. Bu sebeple biraz daha zamansız tasarımlara yönelmenin uygun olduğunu düşünüyorum.

Süperyat sahipleri gençleşecek

Tasarımcının hayal gücü, yenilik yaratması yat dünyasına bir anda bir eşik atlatabiliyor. Tabii ki tüm bu dünyanın odağında yat sahibi var, yat sahiplerinin yaş ortalaması sessiz sedasız ama git gide gençleşiyor. Genç müşteri ile daha yaşlı müşterinin talepleri, mesleği dolayısıyla yoğunluğu, çalışma biçimi, iş yaşamı-özel yaşam ayrımı, hayat tarzı ve hobileri, aile ve arkadaş yapısı, milliyeti vb. iç tasarımda doğrudan fark yaratıyor. Süperyatlar hala çoğunlukla kişiye özel yapıldıkları için iç tasarımda inanılmaz bir çeşitlilik söz konusu.

Teknolojinin değişmesi de iç tasarıma etki ediyor. Spesifik birkaç örnek vermek gerekirse, eğlence sistemleri için eskiden havalandırması çok kuvvetli teknik odacıklar yapmak gerekliyken şimdi her odaya bir Apple TV konulmasıyla bu film ve müzik deposu olan merkezlere pek de gereksinim kalmadı. Hiç mi kalmadı, var ama daha az, ilerde bitecektir. Teknolojiye dair diğer bir örnek de şöyle: Artık makinelerdeki değişikliklerle makine dairesinin yeri değişebiliyor, zaman zaman iç mekanda yer tutan hava alış kanalları başka yerlere taşınabiliyor ve daha esnek, alışılmışın çok dışında yepyeni yerleşimler tasarlanabiliyor.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Gelecekte kesinlikle doğal malzemelere alternatif oluşturan daha sürdürülebilir, üretiminde düşük karbon emisyonu olan, yeşil sertifikalı, ekolojik malzemeler ön plana çıkacak. Bu malzemeler zaten var aslında, kullanımı mecburi olarak yaygınlaşacak diyebiliriz. Varolan doğal malzemelerin kullanımı daha sağduyulu hale gelse bu bile fark yaratır.

Benim bir tasarımcı olarak görmek istediğim ilk değişiklik bazı yat sahiplerindeki mevcut lüks algısının değişmesi. Yat üreticilerinin de tamamen doğaya saygılı üretim modellerine geçmeleri ve sürdürülebilir ürünleri seçerek müşterileri buna yönlendirmesi. Paylaşımlı sahipliğin iyice artıp yaygınlaşması. Yatların yapılma amacı dünyanın en güzel koylarında gezmek, dolayısıyla bu güzellikleri korumak için de sektör görünür bir çaba harcamalı.

Antonio Romano&Enrico Lumini (Hot Lab Yacht Design Kurucu Ortakları)

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Yeni nesil fonksiyonel çözümler üretilecek

Bize göre süperyat iç tasarımında gelecekte göreceğimiz değişiklikleri trend yerine yeni yaşam şekli olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Gelecekte dış alanların tasarımı için daha çok kafa yorulacak, iç ve dış alanlar yeni nesil fonksiyonel çözüm önerileriyle donatılacak. Zaten bu da Hot Lab’in “seyyahlar için mimari” felsefesinin ana tasarım maddelerinden biri.

Gelecekte göreceğimiz bir başka ilginç fikir; açık planlar ve daha yüksek tavanlar olacak. Yat bir bina değildir. Dolayısıyla lüks bir villa, hatta bir apartman dairesi olarak dahi düşünülebilir. Ama bu sonsuz katmanın olacağı anlamına da gelmez. Her güverte ayrı bir tasarıma ve fonksiyona sahip olmalıdır. Ancak modern tasarımlarda birbirinden farklı alanlar bir bütün olarak düşünülür: Görsel sınır yoktur, etkileşim sınırsızdır ve kusursuz bir fonksiyonelliğe sahiptir. Bu da bize yüksekliklerle oynama şansı verir. Mesela salon alt güverteyle birleştirilerek modern, çok fonksiyonlu bir “tek” haline getirilebilir.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Bahçeli süperyatlar ön plana çıkacak

Tasarımdaki yeni yaklaşımları yavaş yavaş müşterilerimize gösteriyoruz. Mesela sundurmalarla ve bitkilerle tasarlanmış yeşil bir teras. Teraslar güverteler arasındaki alanları ve etkileşimi dağıtmak için mükemmel araçlar. Fransız Mimar Le Corbusier terasları yeni mimari anlayışının beş maddesinden biri olarak kabul ediyor. Le Corbusier, “çatı bahçesi” olarak tanımladığı bu yeni tasarım öğesini “Bir evin bahçesi zeminde olmak zorunda değildir. Üç metre yüksekte de olabilir, 50 metre yüksekte de…” olarak açıklıyor. Biz de bu mükemmel fikri yeni tasarımlarımıza yansıtmak istiyoruz.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Yeni bir projeye başlarken her zaman ilk olarak müşterinin neleri sevdiğini ve kendilerine özel ortaya çıkarılacak tasarımdan ne arzuladıklarını anlamaya çalışıyoruz. Müşterilerimizin favorisi her zaman kıymetli ahşap ve mermer gibi doğal malzemeler oluyor. Bununla birlikte doğal ışık ve aydınlatmalar da tasarımın başrolünde oynuyor.

Gelecekte kapalı alanlar dış alana dönüşecek. Süperyat sahipleri doğayla daha fazla iletişim halinde olmak isterken kapalı alanda daha az vakit geçirmek isteyecek. Mimar Mies Van Der Rohe, 1929 yılında Barselona’daki sergi binası German Pavillion’u ortaya çıkardığında tasarım dünyasını “serbest plan” ve “akıcı alanlar” prensipleriyle tanıştırmıştı. Bunun üzerinden yaklaşık 100 yıl geçmesine rağmen bu prensipler modern tasarım dünyasını etkilemeye devam ediyor. Bu felsefe fiziksel sınırın bulunmadığı alanların daha dinamik ve pürüzsüz şekilde kullanıldığı salon tasarımlarına kolaylıkla uygulanabilir.

Sergio Buttiglieri (Sanlorenzo İç Tasarım Müdürü)

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Sanlorenzo, denizcilik dünyasını tasarımcılar ve tasarım markalarıyla bir araya getirerek yat tasarımının imajında devrim yaratmasıyla öne çıkıyor. Rodolfo Dordoni, Antonio Citterio, Patricia Viel, Piero Lissoni, John Pawson ve Christian Liaigre gibi mimar ve tasarımcılar işte bu ihtiyacın yarattığı iş birliği sonucu doğan isimler. Bu isimler Sanlorenzo için İtalyan yatçılığının evriminin mihenk taşları olacak teknelerin iç mekânlarını tasarladılar.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Sanlorenzo ayrıca, Gino Coppedè’nin 20. yüzyılın başlarındaki efsanevi tasarımlarıyla başlayan ve 30’lu, 40’lı yıllarda Gio Ponti ve Gustavo Pulitzer’in hayranlık uyandıran tasarımlarıyla devam eden İtalyan denizcilik geleneğiyle ilişkisini hiçbir zaman koparmadı. Bizi yat ve süper yat üretiminde dünyadaki ilk monobrand olmaya iten neden şudur: Müşterilerimizin denizde aradıkları zarafeti tamamen ısmarlama ve kişiye özel bir şekilde sunabilmemiz. Böylece onlar için tekne artık bir ulaşım aracı değil, yüzen bir ev oluyor.

Kişiye özel tasarımlara ilgi artacak

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Gelecekte tekne sahiplerinin, kendi ihtiyaç ve isteklerine göre özel olarak yapılacak modellere daha çok talep edeceğini düşünüyoruz. Bir diğer konu da sürdürülebilirlik. Önümüzdeki 10 yol içinde müşterilerimiz, bu konuya çok önem veren milenyal kuşak olacak. Dolayısıyla önümüzdeki 10 yılda yeni nesil müşterilerimizin talepleri doğrultusunda daha az yakıt tüketen, akılcı çözümlere sahip ve geri dönüştürülebilen malzemelerin kullanıldığı teknelerle karşılaşacağız. Geri dönüştürülmüş yüksek kalite malzemelerin kullanımı da artacak. Sürdürülebilirlik süperyat iç tasarım dünyasının merkezini oluşturacak. Mobilya üreten şirketler de bu malzemelerin kullanımına yönelecek.

Göksun Demirel (Ekinoks Interior Kurucu Ortağı/Tasarımcı)

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Kesintisiz açık alanlar ön plana çıkacak

Özellikle pandemi döneminde yaşadığımız izole hayatın bir sonucu olarak yeni nesil süperyat tasarımlarının iç mekanlarında farklı fonksiyonlarda geçişlere izin veren kesintisiz açık alanlar, dış ve iç mekan ayrımının belirsizleştiği alanlar ön plana çıkacak.

Yat tasarımının insanları etkileme unsuru üzerinden şekillendiğini düşünüyorum. Bunu gerçekleştirirken teknolojik yeniliklerin kullanımı öne çıkıyor. Yapay zekâ kullanımın sektörde nasıl yer alacağını ben de merak ediyorum.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı

Mühendislik ürünü malzemelere daha fazla yer verilecek

Doğal kaynakların azalması sonucu malzeme teknolojilerinin gelişimi eş zamanlı olarak yürüyor. Gelecekte teknelerde mühendislik ürünü malzemelere daha fazla yer verilmeye başlanacağını düşünüyorum. Yapılan çalışmalar sonucu bu ürünlerin kalitesi ve çeşitliliği de artacaktır.

İleride sektörde biraz daha cesur işler görmeyi umuyorum. Tasarım dünyasındaki yenilikler maalesef tekne sektöründe çok fazla karşılık bulamıyor. Ancak teknoloji dünyasının genç kuşak yeni milyarderleri sayesinde bunun değişmeye başlayacağını ümit ediyorum.

Süperyat İç Tasarımının Otoriteleri Yeni Trendleri Anlattı
Şule Kaya
Şule Kaya Tüm Yazıları